ODLIČAN ZA SRCE I IMUNITET: Blagodeti ovog ZAČINA su beskrajne – da li ga koristite u kuhinji?

Ova biljka je čudo!

Bosiljak
Pixabay.com

Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću pa se verovalo da će muškarac zauvek voleti ženu od koje primi grančicu bosiljka.

U Indiji su bosiljak negovali kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za lečenje mnogih bolesti – dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu. Prvi pisani dokument o bosiljku je star 4.000 godina i potiče iz starog Egipta.

Riječ bosiljak potiče od grčke reči “basilikon”, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izrazile poštovanje prema ovoj biljci.

Snažan antioksidans

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan deo zdrave ishrane i zdravog načina života, šite telo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.

Jedan od njih je beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove

U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime deluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno deluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za lečenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak u kulinarstvu

Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama, a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvek odaberite svež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.

Od sveže naseckanog bosiljka s belim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput testenine, pirinča i brusketa.

Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Iseckajte bosiljak i pomešajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svežu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svežeg bosiljka, mocarele i paradajza.

Popijte osvežavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete naseckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procediti.