Odmah učinite nešto za svoje zdravlje: Zbog ovih stvari ćete oboleti od raka

Svakodnevne navike pojedinca čine ga sklonijim ka obolevanju od raznih bolesti, pa čak i od raka.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of National Cancer Institute, naučnici tvrde kako osobe koje dnevno provode nekoliko sati u sedećem položaju imaju i do 66 odsto veći rizik od razvoja nekih vrsta raka od onih koji su fizički aktivniji.

U istraživanju su učestvovala 43 ispitanika, a naučnici su otkrili kako je povezanost između sedenja i rizika od pojave raka jaka bez obzira koliko su neki ispitanici bili fizički aktivni.

Drugim rečima, čak i ljudi koji redovno treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, izloženi su većoj opasnosti da obole ukoliko, uprkos treningu, provedu nekoliko sati dnevno sedeći pred televizorom ili kompjuterom.

Istraživanje je okrilo kako je višesatno sedenje povezano sa 24 odsto većim rizikom od razvoja raka debelog creva, a 32 odsto s pojavom raka materice, te za 21 odsto je povećan rizik od raka pluća.

Kada su istraživači ispitivali vrste navika sedenja, otkrili su da je gledanje TV-a povezano s pojavom raka debelog creva i to za 54 odsto, te rakom materice za čak 66 odsto.

Na svakih dva sata dnevno koja su ispitanici proveli sedeći, rizik od raka debelog creva porastao je za osam odsto, a rizik od raka materice za 10 odsto.