Verovatno niste znali da nokti nisu mnogo otporniji od kože ili kose. Oni slabe i menjaju svoj izgled: kada smo bolesni i nedostaju nam neki vitamini, kada im ne pružamo odgovarajuću negu, ili zbog neodgovarajućeg manikira ili laka za nokte.

Brinu vas bele tačke, crne linije i ispupčenja na noktima? Ponekad je teško razlikovati da li ih možete sami srediti ili je neophodan odlazak kod lekara, piše Lepa i srećna.

KADA NOKTI MENJAJU BOJU

Nokat postaje taman

To je modrica koja se javlja posle udarca. Prvo se javlja crvena fleka, usled prisustva krvi ispod nokta, koja postepeno tamni (do crnog) dok se ne izgubi.

Crne pruge

Vidljive su na jednom ili dva nokta, a pojavljuju se kod osoba tamne i maslinaste boje i pojačavaju se trljanjem. Uglavnom, uzimanje nekih lekova dovodi do ove promene, kao i neki hormoni, pa ne bi bilo loše da se posavetujete s lekarom.

Bele mrlje

Iako se nekada pričalo da bele mrlje na noktima predstavljaju poklone, kao i nedostatak kalcijuma, misterija je rešena. Radi se o potpuno bezopasnom poremećaju keratina, dela nokta. Mrlje se javljaju usled minimalnih povreda i nestaju kako nokat raste. Sličan poremećaj može biti izazvan gljivicama ili ekcemom.

Žuti nokti

Odjednom su se na noktima pojavile žute i smeđe fleke. Ako ste pušač, ove fleke se javljaju zbog nikotina, a mogu da se jave i ako koristite tamni lak čiji pigmenti boje keratin. Da biste izbegli ovu neprijatnost, pre tamnijeg laka, na nokatnu ploču nanesite providni lak.

Postaju plavi...

Ovakav izgled nokta ukazuje na nedovoljnu količinu kiseonika u tkivima. Može se javiti pri ozbiljnim srčanim problemima.

… ili crveni

Nekoliko malih mrlja ukazuju na srčano oboljenje. Crvenilo ukazuje na izraslinu ispod nokta koja zahteva mišljenje specijaliste.

Pruge na noktima

Vertikalne pruge na noktima nastaju spontano usled starenja. To je neka vrsta bora na noktima. Da biste ih smanjili, isturpijajte ih lagano veoma finom turpijom, ispolirajte i nanesite odgovarajući lak. Hidrirajte ih redovno kremom za ruke.

Talasasti nokti

Poprečni talasi se javljaju kod onih koji suviše energično guraju zanoktice metalnim predmetom. Nekad se javljaju usled ponovljenih povreda, ekcema ili vlage.

Ispupčeni nokti

Ovakav izgled nokta može biti genetskog porekla ili ukazivati na oboljenje respiratornih organa koje se dugo razvija.

Iskrivljeni nokti

Ovaj deformitet nokta u obliku kašike može biti genetskog porekla ili se može javiti usled čestog kontakta sa sredstvima koja nagrizaju. U nekim slučajevima, to je znak nedostatka gvožđa, naročito kod dece. Ovaj poremećaj, koji se najčešće javlja na palcu, nestaje sam od sebe.