Ukoliko tokom jeseni budete jeli upravo ove namirnice, ne morate brinuti za svoje zdravlje tokom zime.
1. Bundeva
– Jedna šoljica bundeve sadrži više vlakana nego šoljica kelja – kaže nutricionista Samina Kalu. Uz to je i izvrstan izvor luteina i zeaksantina, antioksidanasa koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Nezaslađeni pire od bundeve dodajte u smuti ili u jogurt.
2. Brokoli
– Izvrstan izvor vitamina K, C i E, brokoli sadrži i folnu kiselinu, kalijum, kalcijum i vlakna – kaže nutricionista Arijana Kulinčenko. Brokoli pomaže radu probave, doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a ima i protivupalna svojstva. Brokoli možete da kuvate s belim lukom i limunovim sokom onih dana kada nemate previše vremena za kuvanje.
3. Karfiol
– Bogat je vlaknima, vitaminom B, antioksidansima i kolinom – navodi Kulinčenko. Karfiol pomaže u gubitku kilograma, štiti od raka i pomaže prilikom učenja i pamćenja. Ako ga upotrebite umesto pire krompira ili kao koricu za picu, niko neće primetiti razliku.
4. Brusnica
– Iako su prepoznate kao sredstvo za sprečavanje infekcija urinarnog trakta, brusnice su delotvorne za čitavo telo. Sušene brusnice pospešuju zdravlje creva, a regulišu i šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2 – navodi dijetetičar Anđela Goskilo. Izvor su i vitamina C i potpomažu oralno zdravlje i normalno funkcionisanje imuniteta.
5. Cvekla
– Cvekla sadrži folnu kiselinu i kalijum – navodi nutricionista Amanda Miler. Ona predlaže dodavanje cvekle u smutije ili u pečene poslastice.
6. Slatki krompir
Batat sadrži vitamin A koji potpomaže zdravlje očiju, a sadrži i vlakna za zdravlje creva. Slatki krompir se može u ishranu uključiti i umesto tosta ili hleba za doručak. Dr Miler predlaže sečenje slatkog krompira na kriške koje ćete ispeći u tosteru, a zatim na njih namazati najdraži sos.
7. Orasi
– Poznate su dobrobiti oraha za zdravlje srca, ali istraživanja su pokazala kako su orasi dobri i za kognitivne funkcije, mentalno zdravlje, zdravlje creva i održavanje telesne težine. Istraživanje je čak pokazalo da žene na mediteranskoj ishrani koje uz to konzumiraju i orahe, imaju manji rizik za razvijanje gestacijskog dijabetesa i gojenje tokom trudnoće – tvrdi nutricionista Stefani Midlberg. Ona predlaže konzumaciju oraha uz ovsene pahuljice, slatki krompir ili kao jedan od sastojaka u pesto sosu.
8. Jabuke
Jabuke su bogate topivim vlaknima, a održavaju sitost dok istovremeno smanjuju holesterol. Običnim posipanjem kriški jabuka cimetom dobićete niskokaloričnu grickalicu.
9. Prokelj
– U jednoj porciji nalazi se 3,8 grama proteina i 147 % preporučenog dnevnog unosa vitamina K – navodi Lisa Rid, stručnjak za kondiciju. Preporučuje pripremu prokelja u rerni s maslinovim uljem, solju i balzamiko sirćetom.
10. Sočivo
– Vlakna, proteini i folna kiselina iz sočiva odlični su za zdravlje srca. Sočivo vrlo jednostavno zamenjuje i meso – tvrdi nutricionista Dalija Marin.
11. Šipak
– Antioksidansi i vitamin C iz šipka potpomažu zdravlju imunog sistema. Istraživanja pokazuju kako šipak smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, gubitka gustine kostiju, hipertenzije i drugih hroničnih simptoma – navodi dijetetičar i nutricionista Kit Tomas Ajub. Tvrdi da šipak možete da konzumirate mešanjem istog u grčki jogurt, salate ili ovsene pahuljice.
12. Pasulj
– Osobe koje u svoju ishranu redovno uključuju pasulj, manje će biti gojazne, živeće duže, a imaju i niži rizik od razvoja raka ili dijabetesa tipa 2 – tvrdi Ajub. Uz to, pasulj je bogat vlaknima i proteinima.