OKIDAČ OZBILJNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA: Ovaj hiruški zahvat može ženama da uništi život

Histerektomija može biti izuzetno traumatično iskustvo za mnoge žene, a nova istraživanja sada pokazuju da ona može dugoročno da poveća rizik od depresije i anksioznosti.

Depresija
Pixabay.com

– Naše istraživanje pokazuje da uklanjanje materice može imati više efekata na fizičko i psihičko zdravlje žene nego što se prethodno mislilo. Budući da žene često budu podvrgnute histerektomiji u mladosti, važno je upoznavanje o rizicima povezanim s postupkom, čak i mnogo godina kasnije – izjavila je glavna autorka istraživanja Šenon Loglin-Tomaso.

Ona i njene kolege pregledali su zdravstvene evidencije gotovo 2.100 žena koje su bile podvrgnute uklanjanju materice, ali ne i jajnika. Otkrili su da imaju oko sedam odsto povećan rizik od depresije i pet odsto povećan rizik od anksioznosti tokom 30 godina. Žene koje su imale histerektomiju između 18 i 35 godina starosti imale su najveći rizik od depresije čak 12 odsto, navodi se u studiji. Nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu “Menopause”.

– Postoji nekoliko alternativa histerektomiji za žene s benignim ginekološkim stanjima. Te alternative treba probati pre nego što se odlučite na histerektomiju, posebno u mlađim godinama – napomenula je Tomaso.

Druga studija objavljena u istom časopisu otkrila je da su 1.653 žene u predmenopauzi kojima su uklonjena oba jajnika tokom histerektomije bez naznake raka imale veću verovatnoću da će imati poremećaje raspoloženja, anksiozne poremećaje ili druge poremećaje mentalnog zdravlja.

Većini žena odstranjeni su jajnici kako bi se sprečio ili smanjio rizik od raka jajnika ili dojke, piše klix.ba.

– Možemo reći da su psihološka stanja igrala važnu ulogu u odluci o obavljanju histerektomije, sa ili bez uklanjanja jajnika. Razumevanje psihijatrijskih stanja, koja su možda utjecala na dosadašnju praksu histerektomije, važno je za razvoj konzervativnijih strategija u budućnosti – rekao je viši autor istraživanja Valter Roka, neurolog i epidemiolog.loading...