Zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana, smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.
Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti gastrointestinalnog trakta (uključujući i žuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska. Obožavaoci dijete sa tikvicama su Katrin Denev, Sofija Loren, Alen Delon i mnoge druge poznate ličnosti, piše „uspesnazena.com”.
Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama, bez problema možete da se oslobodite 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu nedelju, zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma. Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.
Pored tikvica u ishranu možete da uključite i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima možete da jedete nekoliko krastavaca, a da bi se poboljšao ukus povrća u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.
Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i voće. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama. Da bi ishrana bila što više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisutstvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.
Meso možete da zamenite ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.
Za piće se koristi obična voda (što više, to bolje) , zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).
Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba da isključite: pekarske proizvode, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.
Prednost imaju tikvice sa tamnozelenom kožicom, koju ne treba da uklanjate, jer se gubi 80% hranljivih materija.
Primer jelovnika dijete sa tikvicama
Doručak: dinstane tikvice (250 gr) sa povrćem (150 gr), šolja zelenog čaja.
Užina: 1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili voda.
Ručak: zapečena tikvica (300 gr), komad barenog mesa (200 gr), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
Užina: zapecena tikvica (250 gr), salata sa kupusom i šargarepom (250 gr), časa soka od jabuke.
Večera: 100 gr suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, časa soka od jabuka ili zeleni čaj.