ONA JE GLAVNI POKAZATELJ: Životni vek žena zavisi od MENSTRUACIJE!

devojka
pixabay.com

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 16.000 žena!

 

Opsežno istraživanje Univerziteta u San Diegu čiji su rezultati objavljeni u časopisu ‘Menopause’ proučavalo je podatke 16.000 žena u menopauzi.

Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile sa 12 ili više godina i u menopauzu ušle sa 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživele 90 godina.

Pronašli smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije imaju manje zdravstvenih problema, poput bolesti srca, a žene koje uđu u menopauzu kasnije češće su odličnog zdravlja, što može biti objašnjenje našeg otkrića – izjavio je autor studije Aladin Šadjab.

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i ušle u menopauzu takođe je bilo manje pušačica, kao i istorije dijabetesa.

Autori studije ističu da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se tačno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali i iz dosadašnjih istraživanja jasno je da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život.