Kardiolozi su među najosveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i celokupnog organizma.
Upravo zato dobro je preuzeti koji savet s njihovog jelovnika i slediti njihove prehrambene preporuke.
1. Crveno meso
– Obično izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u na primer hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso – kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centera.
– Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće – predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu.
2. Procesuirani suhomesnati proizvodi
– Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa – kaže dr. Dženifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.
S njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra Džoan H. Tiš, koja smatra lošima i ćureće salame iz istog razloga.
– Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba – kaže ona.
3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa
– Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika? – pita se dr Adam Splaver.
4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti
– Pokušavam da izbegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti – kaže dr Robert Kloner.
– Izbegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira – dodao je dr Ronald J. Šib.
5. Gazirana pića
– Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posledice na organizam. Takva pića povećavaju rast insulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje – rekao je kardiolog Adam Splaver za Thrillist Health.