ONI NAJBOLJE ZNAJU ŠTA NE VALJA: Ove vrste hrane i pića kardiolozi NIKAD NEĆE NI PIPNUTI

Ražnjići
pixabay.com

Kardiolozi su među najosveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i celokupnog organizma.

 

Upravo zato dobro je preuzeti koji savet s njihovog jelovnika i slediti njihove prehrambene preporuke. 

1. Crveno meso 

Obično izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u na primer hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso – kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centera. 

 – Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće – predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu. 

 

2. Procesuirani suhomesnati proizvodi

Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa – kaže dr. Dženifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku. 

S njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra Džoan H. Tiš, koja smatra lošima i ćureće salame iz istog razloga.

Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba – kaže ona.

 

3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa

Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika? – pita se dr Adam Splaver.

4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti

Pokušavam da izbegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti – kaže dr Robert Kloner. 

Izbegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira – dodao je dr Ronald J. Šib. 

 

5. Gazirana pića 

Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posledice na organizam. Takva pića povećavaju rast insulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje – rekao je kardiolog Adam Splaver za Thrillist Health.