OPASNE I BESKORISNE: Na ove dijete odmah morate da zaboravite!

U želji da brzo skinemo koji kilogram, posebno pre odlaska na plažu, skloni smo isprobavanju razne dijete bez obzira što nam razum govori da to nije pametno!

U moru različitih dijeta, od kojih su se mnoge pokazale kao izuzetno loše i opasne, nutricionisti i lekari sastavili su listu onih koje nikako ne bismo trebali da isprobavamo jer nisu dobre za rad organizma, niti donose trajniji uspeh u borbi za vitkiju liniju, piše „Tportal”.

Ishrana sirovom hranom

Iako će se nutricionisti složiti s mišljenjem da nam sirovo voće i povrće daju puno vitamina i potrebnih nutrijenata, postoje opasnosti jer neke vrste su bolje kada se termički obrade. Da ne spominjemo opasnost od bakterija i nečistoća.

Alkalna dijeta

Ova dijeta zahteva izbacivanje mesa, mlečnih proizvoda, slatkiša, kofeina, alkohola, umetnih namirnica i prerađene hrane. Iako ima pozitivne smernice jer uključuje puno svežeg voća i povrća i semenki ili orašastih plodova, zapravo nije dokazano da ćete smršati jer su mnoge namirnice kalorične. Ukratko, dijeta je jako striktna i izostavljene su važne namirnice za uravnotežen plan prehrane.

Dijeta prema krvnoj grupi

Autor ove dijete Peter D’Adamo tvrdi da je bazirana na tome kakve hemijske reakcije izaziva hrana koju pojedemo. Tako se onima s krvnom grupom 0 preporučuje da jedu krto meso, voće i povrće, a izbegavaju mlečne proizvode. Samo što do sada nije bilo nikakvih naučnih dokaza da ćete smršati na taj način i ova dijeta može biti vrlo štura zbog ograničenih namirnica.

Mesečeva dijeta

Pratite li Mjesečeve mene, možete biti i na Mjesečevoj dijeti, a kada je Mjesec pun, tada se posti čak 24 sata. Iako se čini kao da ste smršali, što nije čudno ako niste jeli ceo dan, lekari upozoravaju da je to vrlo nezdravo, a izgubljeno će se odmah vratiti.

Dijeta s keksom

Osmislio ju je doktor Sigal i bila je velik hit u Holivudu, ali daleko je od onoga što bi svi odmah pomislili – keks se mogu jesti do mile volje. Umesto toga, u organizam je dozvoljeno uneti od 500 do 600 kalorija u vidu kvalitetnijih keksića s vlaknima. Oni se kombinuju sa drugim dijetalnim obrocima, a ne sme se preći 1.200 kalorija dnevno. Budući da je to redukcijska dijeta, nijedan lekar se ne bi složio sa njom.