Opasnija je i od raka dojke: Ova bolest ubije najviše žena!

Demencija je vodeći uzrok smrti žena u Velikoj Britaniji, čak dvostruko više žena nego muškaraca umire od posledica ove bolesti.

Demencija ubija trostruko više od raka dojke i znatno više od srčanog ili moždanog udara. Nove podatke o uzrocima smrti žena izneo je tamošnji Nacionalni zavod za statistiku.
U 2013. godini čak 31,850 smrti uzrokovali su demencija i Alchajmerova bolest, srčane bolesti ubile su 26,075 žena, dok je baš od srčanog udara umrlo 20, 706 žena.

– Ove brojke ukazuju na užasno veliki problem, i više ne smemo da ga zanemarujemo –  istaknula je direktorka centra za istraživanja Alchajmera Hilari Evans.

Ipak, u celoj ovoj situaciji ohrabrujuće je to da statistike pokazuju kako druga oboljenja, kao što su srčane bolesti, pokazuju silaznu putanju u statistikama, a to je sve rezultat prevencije i boljeg tretmana unutar medicinskih institucija.

„Međutim, sada se moramo posvetiti demenciji – naš najveći zdravstveni izazov je financiranje istraživačkih radova koji će onda pomoći u prevenciji kao i u liječenju ove podmukle bolesti”.

Što se tiče muške populacije, ova bolest je treća najsmrtonosnija. Muškarce najviše ubijaju bolesti srca: njih 37,797 umrlo je od posledica oboljenja od srčanih bolesti, 16,818 umrlo ih je od raka pluća, a 15,262 od demencije.