OPASNIJE JE OD ŠEĆERA I MASTI: Mnogi koriste ovo ulje, a nisu svesni koliko UNIŠTAVA ZDRAVLJE

Iako tačan sastojak koji izaziva ove promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjenje njegove količine u ishrane.

ulje origana
pixabay.com

Sojino ulje je čest sastojak prerađene hrane i čini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svetu, ali krije jednu opasnost po zdravlje, tvrde naučnici.

Naime,  na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševimam, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da sojino ulje  izaziva dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput teskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

Modifiikovalo je ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa, te  dovelo do različitih upala i negativno uticalo na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaj euforije. Promene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom.