To što nema 40 stepeni i što koža ne gori pri izloženosti suncu ne znači da je ono u potpunosti zdravo i da ne treba povesti računa o zaštiti. Pravilo koje je opšteprihvaćeno jeste da je sunce štetno od 12h do 16h što je naravno zabluda koja je pogubna po kožu, sunca se treba čuvati u toku celog dana, a u tom periodu ga treba u potpunosti izbegavati.

To što je prolećno sunce slabije od letnjeg jedino znači da možemo koristiti kreme sa manjim zaštitnim faktorom, a da kasnije, kako se približavamo letu, taj faktor povećavamo.

Takođe je važno naglasiti da to što je neko tamnoput nije zaštita od sunca. Tačno je da će osobe sa svetlijom kožom pre izgoreti i da će povrede biti vidljivije, ali je opasno ne zaštititi kožu, ma kog tena bili jer je uticaj lošeg UV zračenja podjednak.

Još jedna od zabluda koja vlada među ljudima jeste da se ne može izgoreti kada je oblačno, a oblaci mogu jedino ublažiti uticaj sunca.  

Ono po čemu je proleće poznato jesu i izleti pokraj reka ili vikend odlazak na planine, gde svi zbog nižih temperatura zaborave na sunce i na žaštitu. Posebno je važno naglasiti da je vazduh na planinama ređi, a da je samim tim i UV zračenje veće, te je zaštita veoma važna ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje.

Pored kreme za sunčanje i vode koja našu kožu hidrira, a putem znoja je i štiti, treba uvek uz sebe imati kačket ili naočare kako bi oči, koje itekako osećaju loš uticaj sunca, bile začtićene.loading...