OPASNOST IZ MIKROTALASNE: Namirnice koje postaju TOKSIČNE kada se zagreju

Povedite računa šta zagrevate u mikrotalasnoj rerni.

Pixabay.com

Od kad su se mikrotalasna rerne pojavile na tržištu, veliki broj ljudi počeo je masovno da ih koristi. Razlog za to je jednostavan – omogućavaju brzo pripremanje i podgrevanje hrane.

Međutim, određene namirnice je opasno zagrevati u mikrotalasnoj jer postaju toksične.

Mikrotalasne rerne se danas mogu pronači gotovo u svakom domu, pogotovo kod ljudi koji često kaskaju za vremenom i potrebno im je brzo rešenje za spremanje jela.

Svi znamo da se u mikrotalasnu ne smeju stavljati plastične posude, metal ili folija, ali postoje i određene namirnice koje nije poželjno podgrevati u njoj.

Ovo su neke od njih:

Tvrdo kuvana jaja

Ukoliko zagrevate kuvano jaje u mikrotalasnoj, u njemu će doći do nakupljanja pare i pritiska, te će jaje eksplodirati. Da biste to izbegli, jaje isecite na sitnije komade, položite na tanjir i podgrejte u mikrotalasnoj rerni. Najbolja opcija je da jaje uopšte ne podgrevate u mikrotalasnoj, već da ga konzimirate hladno ili da ga pojedete odmah nakon kuvanja, dok je još toplo.

Majčino mleko

Majke često svoje mleko stavljaju u flašice sa namerom da ga kasnije iskoriste da hrane bebu. To može biti od koristi, ali može napraviti i veliku štetu vašem detetu jer mikrotalasi ne zagrevaju ploču ravnomerno. Tako postoji opasnost od stvaranja žarišta koja ozbiljno mogu povrediti bebina usta i grlo. Podgrevanje plastike u mikrotalasnoj proizvodi kancerogene materije, pa se majkama savetuje da mleko podgrevaju u loncu pomoću šporeta, ili spuštanjem flašice sa mlekom pod mlaz vruće vode.

Pirinač

Podgrevanjem pirinča u mikrotalasnoj rerni izlažete se opasnosti od trovanja hranom. Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) sirovi pirinač u sebi sadrži bakteriju poznatu kao Bacillus cereus koja može izazvati različite bolesti, kao što su dijareja i emetički toksin koji dovodi do mučnina i povraćanja. Ove bakterije stvaraju spore koje su otporne na veliku temperaturu i koje se, nakon ostavljanja pirinča na sobnoj temperaturi, zadržavaju na hrani. Da biste izbegli opasnost od trovanja hranom, zagrejte pirinač do tačke ključanja, a zatim ga ostavite na temperaturi iznad 14o stepeni.

Piletina

Mikrotalasi se zagrevaju spolja a ne iznutra, što znači da će većina bakterija podgrevanjem hrane preživeti. Zbog toga, konzumiranje piletine koja se sprema u mikrotalasnoj rerni nosi sa sobom opasnost od zaraze salmonelom. Da do toga ne bi došlo, piletinu je prvo potrebno skuvati na šporetu kako bi se uklonile sve opasne bakterije. Jedna studija je pokazala da, od 30 učesnika koji su podgrevali sirovo meso u mikrotalasnoj rerni, svih 10 se zarazilo salmonelom, dok je sa onih 20 koji su koristili šporet, sve bilo u redu.

Povrće

Zeleniš poput celera, kelja ili spanaća najbolje je da pripremite kuvanjem na šporetu jer postoji mogućnost da se pripremanjem u mikrotalasnoj pretvore u nitrozamine koji su kancerogeni. Oni spadaju u prirode nitrate koji su veoma zdravi i najbolji način da sačuvate sve što je zdravo u njima, jeste pripremom na šporetu.

Cvekla

Cvekla je takođe prirodi nitrat koji se na visokoj temperaturi pretvara u nitrozamin koji može biti izuzetno opasan po vaše zdravlje. Ona se, poput zeleniša, najbolje priprema kuvanjem na šporetu i jednako je ukusna kada se jede hladna.

Ljute papričice

U jednoj stambenoj zgradi u Njujorku došlo je do evakuisanja stanara jer su imali problema sa disanjem zbog bibera u mikrotalasnoj. Kada se ljuta papričica izloži visokoj temperaturi, ona ispušta kapsaicin – hemikaliju koja im daje pikantni ukus – i od koje može doći do opekotina u predelu očiju i grla.

Prerađeno meso

Kako bi dugo moglo da stoji, prerađeno meso u sebi sadrži određene konzervanse koji mogu biti štetni po vaše zdravlje ako se podgrevaju na velikoj temperaturi. Pripremom prerađenog mesa u mikrotalasnoj rerni dolazi do stvaranja oksidacije holesterola koji može dovesti do razvoja koronarne bolesti srca.

Ako pripremate meso kuvanjem ili ga podgrevate na šporetu, mnogo je manja verovatnoća da će doći do oksidacije holesterola.