Opasnost koja vreba iz kockica leda: Pune su smrtonosnih bakterija

Vruće letnje dane bolje podnosimo uz rashlađene napitke, ali da li ste se ikada zapitali šta se zapravo nalazi u kockicama leda. Brojna istraživanja su dokazala da se u ledenim kockicama kriju ne samo potencijalno opasne baterije, već i ostaci fekalija, buđ i gljivice.

Bakterije
Istraživanje iz 2011. koje se bavilo čistoćom ledomata u restoranima i kafićima prokazalo je da su 33,3 odsto uzoraka leda imala povišen nivo patogenih bakterija, a 72,2 odsto bilo je pozitivno na prisutnost koliformnih bakterija fekalnog porekla. Nije neobično da se bakterije akumuliraju u ledomatima zbog čega se kontaminiraju i same kockice leda. Najveći problem nastaje kad kontaminirane kockice leda dodiruju drugu hranu i na taj način šire zarazu. Ako se u restoranima ne posvećuje dovoljna briga o higijeni, to može biti velik problem. Istraživanja su pokazala da se, osim koliformnih bakterija, u kockicama leda često nalaze i bakterije ešerihije koli, heliko bakterije i listerija bakterije, piše ƒ„Tportal.hr”.
Buđ
Osim bakterija, na kockicama leda često se može pronaći i buđ. Naime, neretko se gljivice i buđ mogu naći u ledomatima u kafićima i restoranima, ali i u zamrzivaču i kod kuće. Hladne temperature inače nisu pogodne za razvoj buđi, ali problem nastaje ako se ti aparati uključuju nakon dugo vremena, kao što je slučaju sa vikendicama. Vlasnici restorana i kafića treba da vode računa o tome da nekoliko puta godišnje dobro očiste ledomate kako bi sprečili nastanak plesni. Zašto riskirati kad redovnim čišćenjem možete bezbolno rešiti taj problem.

Sve što imate na rukama završi u ledu
Ukoliko koristite plastične posude za led, ako ih dirate ili vadite prljavim rukama, riskirate da eventualne mikrobe i bakterije sa ruku prenesete i na led. Ako želite da smanjite mogućnost kontaminacije, bolje je da koristite kesice za led i prilikom vađenja leda uvek dobro operite ruke.

– Većina ljudi ne razmišlja o tome da obično nepranje ruku može da bude smrtonosno. Jednostavno nisu svesni rizika. To što imate na rukama neće imati čudan miris niti će vam izgledati čudno, radi se o onom što ne vidite, o mikroskopski sitnim česticama. Nećete ni znati da to imate na rukama. Prema jednom Čikagu, pokazalo se da je 20 odsto od 49 ispitanih restorana i barova u Čikagu bilo zaraženo visokim nivoom ostataka fekalija, i to uglavnom preko kockica leda – rekla mikrobiološkinja Debra Hofman za „NBC News”.
Iako se u kockicama leda mogu naći razne bakterije, ostaci fekalija i plesan, zdravstveni rizik od konzumacije prljavog leda zapravo je jako nizak ako se radi o osobi sa prosečnim imunitetom. Normalan imunološki sastav može da podnese te kontaminacije, ali opasnost preti ako se zbog loše higijene preko leda rašire neki opasniji virusi ili ako je reč o osobi sa narušenim imunitetom.