Opasnost od epidemije nije prošla: Karantin je spreman

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna ali da opasnost od izbijanja epidemije neće proći dok se ne izvrši adekvatna asanacija poplavljenog područja.

– U Obrenovcu epidemije nema a sad je najbitnije da se u tom gradu uspostave sve strukture neophodne za normalan život. Dok to ne uradimo kako treba, postoji opasnost da se javi epidemija. Nema opuštanja, svako treba da odradi svoj deo posla. Zato najozbiljnije

molim sve da taj veliki posao čišćenja i adekvatnog odlaganja smeća odradimo do kraja – rekao je Lončar gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da je ministarstvo zdravlja kontaktiralo stručnjake iz inostranstva kako bi se adekvatno pripremilo za moguću epidemiju.

– Pripremili smo karantin ako se nešto pojavi. Prošle godine smo bez epidemije imali 30 žrtava bolesti Zapadnog Nila koju prenose komarci, zato sada počinjemo sa zaprašivanjem koje se zbog vremenskih uslova trenutno vrši samo sa zemlje. Čim vreme to dozvoli, počeće i zaprašivanje iz aviona – kazao je Lončar i dodao da će Srbija na

tom poslu blisko sarađivati sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, što je bio zahtev Svetske zdravstvene organizacije.

Komentarišući stanje u medicinskim ustanovama na poplavljenim područjima, Lončar je kazao da se većina ustanova vratila u sistem rada a da je čak i u onim mestima u kojima je zbog poplava, došlo do izmeštanja zdravstvenih ustanova, svaki pacijent primio adekvatnu terapiju.

Lončar je, povodom nedavnog hapšenja ginekologa u pirotskom Domu zdravlja, rekao da taj slučaj predstavlja sramotu za sve u zdravstvu Srbije.

– Mislim da je krajnje pošteno da svi lekari koji misle da su prevazišli državni sektor i da mogu da zarade više para, da odu u privatni sektor i zarade koliko misle da vrede. Nije korektno da neko koristi državne resurse a da drzava od toga nema nista. Rano je

govoriti da li će ti ljudi nakon isteka pritvora biti vraceni na posao, nadležni državni organi ce to pitanje regulisati – rekao je ministar zdravlja.

On je najavio da će naredne nedelje ministarstvo zdravlja formirati tim stručnjaka koji će pokrivati celu Srbiju kako bi obezbedili da se svi poslovi iz jedne oblasti, poput neurologije ili onkologije, rade na isti način u svim zdravstvenim ustanovama.

– Njihov zadatak će biti da koordinišu rad zdravstvenih ustanova tako da se svi zadaci iz jedne oblasti, svuda rade po istom principu. Biće uvezani na Republički fond za zdravstveno osiguranje, vodiće računa o tome koji su lekovi prioritetni. Sve je to jedan od preduslova za ukidanje liste čekanja, jer moramo imati pregled ko je koliko operacija uradio, moramo znati i zašto neke operacije nisu urađene – kazao je Lončar za RTS.