OPERACIJA HEMOROIDA: Nemojte da vas je sramota, evo šta sve treba da znate O PROCEDURI

Hemoroidi su problem koji se često javlja kod osoba različitih dobi, kao i kod muškaraca i žena, bez neke preterane razlike. Kada je u pitanju njihovo lečenje, ono se ono preporučuje i sprovodi u odnosu na samo stanje u kojem se nalaze, koliko su uznapredovali, kao i o kojoj se vrsti hemoroida radi. Kod spoljašnjih hemoroida, koji se nalaze oko kože anusa, najčešće se sprovodi lečenje kremama i mastima koje utiču na njihovo povlačenje i nestajanje.

Hemoroidi
Pixabay.com

U ovom procesu je jako važno biti uporan i redovan, jer se jedino tako mogu sasvim ukloniti. Ali i da se često proverava, jer priroda hemoroida je takva da se navraćaju. Kada su unutrašni hemoroidi u pitanju, protokol može biti sličan, ali masti uglavnom budu trenutno rešenje.

Operacija hemoroida u ovom slučaju je skoro neizbežna. U tom pogledu postoji nekoliko opcija, od klasične operacije do nekih savremenijih metoda, među kojima je i operacija hemoroida THD metodom.

THD metoda operacije hemoroida

Operacija hemoroida THD metodom danas predstavlja najsavremeniji oblik borbe sa ovim problemom. Iako se radi o hirurškom zahvatu, on za sobom ne povlači sve ono što bi jedan zahvat inače podrazumevao. Najpre, operacija hemoroida THD metodom se vrši ambulantno, a sam zahvat traje svega 20 do 30 minuta. Uz sve to, ambulantni zahvat ne zahteva ambulantno dalje lečenje, već se istog dana pacijent pušta na kućni oporavak.

Operacija hemoroida THD metodom podrazumeva delovanje na sam uzrok nastanka hemoroida, ne postoji odstranjivanje hemoroidalnog tkiva, pa se tako u postoperativnom toku ne pojavljuju bolovi i težak oporavak. Već nakon 5 do 6 dana od zahvata, pacijent se u potpunosti vraća svojim radnim, svakodnevnim obavezama i navikama bez ikakvih problema.

Sve ovo navedeno su ogromne prednosti operacije THD metodom, koji čine da ovaj metod jeste najželjeniji kada je lečenje hemoroida u pitanju. Cena operacije hemoroida THD metodom je u tom pogledu svuda prihvatljiva i pristupačna svima. Međutim, pored svega ovoga, najvažnija stvar jeste da se ovim hirurškim zahvatom deluje na sam izvor, uzork koji čini da hemoroidi nastanu, što dovodi do trajnog rešenja problema i anulira se mogućnost njihovog vraćanja što je česta pojava kod drugih metoda i vidova lečenja hemoroida.

Zašto hemoroidi nastaju?

Kada se govori o nastanku hemoroida i uzroku njihove pojave, oni mogu biti različiti. Ovo je pojava koja se može i genetski naslediti, pa je najčešći slučaj da je to sam uzrok nastanka.

Međutim, pored toga, hemoroidi se često javljaju kod trudnica usled jakog pritiska na stomak koji dalje izaziva pritisak na vene, a to dovodi do uvećanja i upale određene vene na kojoj se stvara hemoroid. Pritisak na stomak može biti i druge vrste, pa se tako hemoroidi javljaju i kod pojave čestog zatvora koji zahteva naprezanja, bolove, što rezultira njihovom pojavom.

Hemoroidi se najčešće u početku manifestuju svrabom oko kože anusa, bolom prilikom pražnjenja creva, a onda dolazi i do njihovog slabog i postepenog povećanja intenziteta krvarenja. Lečenje, bilo koje vrste, bilo da su spoljašnji ili unutrašnji hemoroidi, najdelotvornije je i najbolje kada se obavi u početnoj fazi njihovog pojavljivanja, jer nerešavanje problema može da dovede i do brojnih komplikacija.loading...