OPERACIJA MOZGA UŽIVO NA FEJSBUKU: Lekari razgovarali sa pacijentkinjom dok su joj uklanjali tumor (VIDEO)

Oko 100.000 ljudi pogledalo je do srede četrdeset minuta dugi deo operacije u kojoj su lekari uklanjali tumor iz mozga Džene Šard u utorak prepodne, a koji je prenošen uživo. Snimak prikazuje pacijentkinju (25) kako razgovara s lekarima s jedne strane zavese dok lekari u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavese.

Operacija Lekari Bolnica
Pixabay.com

Šard je pretrpela moždani udar zbog velike količine krvnih sudova u levom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je predstavnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dalasu dr Nimeš Patel. Ona je ostala budna tokom operacije kako bi lekari bili sigurni da neće oštetiti neki deo mozga koji kontroliše govor pa je morala da izgovara razne reči tokom zahvata kako bi hirurzi napravili mapu njenog mozga, rekao je Patel.

– Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo da utvrdimo koji je put siguran – rekao je Patel.

Šardovoj su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao četiri i po sata.

– Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo. Zavisi od toga gde je oštećenje koje moramo da operišemo i želimo li da pacijent bude budan ili uspavan – navodi Patel.

Studentkinja iz Ilinoisa biće otpuštena iz bolnice u četvrtak.