Trovanje hranom je strašno iskustvo. Međutim, često je teško odrediti da li je hrana dobra za konzumiranje. Otkrivamo vam neke od najčešćih zaraza zbog trovanja hranom.
Lisnato povrće
Zelena salata, spanać, kupus, kelj, rukola i blitva mogu biti zagađeni stajskim gnojem ili vodom kojom je povrće ispirano pre nego što ste ga kupili. Stoga povrće obavezno operite i pripazite kako ga pripremate. Naime, nepravilno rukovanje kuhinjskim pomagalima možete zagaditi ostale namirnice. Na primer, nož i dasku na kojoj ste rezali meso dobro operite ili uopšte ne koristite kod pripreme ostalih namirnica kako biste izbegli prenošenje bakterija.
Jaja
Kod njih najčešće preti opasnost od salmonele. Bakterije se kriju u jajetu, a ispravna priprema će ubiti klice. Izbegavajte da jedete sve proizvode koji sadrže sirova jaja, uključujući i testa za kolače. Obavezno ih držite u hladnjaku.
Meso
Najčešće preti zaraza bakterijom Ešerihija koli. Na prvom mestu je piletina, a potom mlevena junetina. Stručnjaci preporučuju da se meso dobro skuva ili da se ispeče pre konzumiranja kao i da se temeljno očiste površine i pomagala koje ste koristili tokom pripreme obroka.
Tunjevina
Ova vrsta ribe može biti onečišćena scombrotoxinom, što uzrokuje crvenilo, glavobolje i grčeve. Ako je bila skladištena na previsokoj temperaturi nakon što je uhvaćena, sveža riba može otpustiti otrov koji se ne može uništiti kuvanjem ili prženjem. Riba, kao i ostali plodovi mora, moraju biti na hladnom pre nego što ih počnete pripremati.
Krompir
Sveži i ispravno spremljeni krompir teško da će vas nečime zaraziti. Međutim, treba pripaziti ukoliko kupujete već napravljeni krompir ili ga naručujete u restoranu. Tada može biti zaražen bakterijama, na primer, od mesa ili nezadovoljavajućih higijenskih uslova.
Sir
Može biti kontaminiran bakterijama poput salmonele, što može uzrokovati pobačaj kod trudnica. Stoga doktori upozoravaju trudnice da izbegavaju mekane sireve kao što je feta.
Sladoled
Preti opasnost od zaraze salmonelom i stafilokokom zbog svežih jaja koja se koriste tokom izrade.
Mleko
Nepasterizovano mleko može da sadrži iste bakterije kao goveđe meso. Stručnjaci preporučuju, naročito trudnicama i osobama slabijeg imuniteta da ne koriste „sirovo” mleko niti proizvode izrađene od njega kako bi se izbegla salmonela i zaraza bakterijom Ešerihijom.