OPREZ! I voće goji, a evo i zašto!

Redovno konzumiranje veće količine voća i povrća je dobro za imuni sistem, ali to vam, samo po sebi, neće pomoći da smršate. Prema rečima autora novog istraživanja, prepreka do vitke linije može biti upravo i prekomerno unošenje ovih namirnica.

Nakon analize podataka o više od 1.200 osoba, naučnici su otkrili da veći unos voća i povrća, bez da se promeni unos kalorija kroz druge namirnice, nije pomogao ljudima da smršaju.

– Gotovo sva istraživanja koja smo analizirali su pokazala da samo povećan unos voća i povrća nema apsolutno nikakav uticaj na gubitak telesne težine – rekla je autorka studije Ketrin Kajzer sa Univerziteta u Alabami.

– Voće i povrće takođe sadrži kalorije i ljudi koji žele da smanje telesnu težinu trebalo bi da ograniče unos kalorija uopšte tokom dana. Voće i povrće ima puno blagotovrnih dejstava na zdravlje i mi uvek podstičemo ljude da ga u što većem obimu uvedu u ishranu. Ali, oni koji žele da smršajui, moraju smanjiti unos kalorija iz drugih namirnica – naglašava Ketrin Kajzer.

Zdravstvene ustanove obično u svojim podsticanjima javnosti na veću konzumaciju voća i povrća zaboravljaju da naglase i drugi, jednako važan deo poruke, a to je da, ako žele da smršaju svejedno moraju smanjiti dnevni unos kalorija.

– Ipak, pozitivno je to što istraživanje nije pokazalo da povećana konzumacija voća i povrća uzrokuje gojenje. Veći obroci voća i povrća ne povećavaju telesnu težinu, što je dobro jer se većim unosom voća i povrća povećava unos vitamina i vlakana – rekla je Kajzer.

Ovi rezultati su važni zbog vojske ljudi koji u želji da smršeju povećavaju konzumaciju voća i povrća, a da pritom ne smanjuju unos kalorija iz drugih namirnica.

– Kada bi ljudi shvatili da takvim pristupom neće ostvariti cilj, bili bi spremniji da promene, odnosno smanje unos kalorija. Voće i povrće sadrži vlakna i makronutrijente koji su važni za zdravlje, ali osobe sa prekomernom tjelesnom težinom svejedno moraju paziti da ne preteraju s količinama. Oni moraju  smanjiti porcije, a to se odnosi i na porcije voća i povrća – upozoravaju autori studije objavljene prošle nedelje u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.