Oprez, može biti veoma opasno: Obavezno se javite lekaru ukoliko primetite krv u stolici

Krvarenje iz debelog creva nikako ne sme da se zanemari i zahteva ozbiljnu proveru. Čak i kad se javlja zbog hemoroida, polipa, trebalo bi da se ispita.

VIŠE od 75 odsto pacijenata zanemaruje krvarenje iz debelog creva. Dok jedni svako krvarenje pripisuju hemoroidima, drugi zbog straha od karcinoma ne posećuju doktora. Ipak, kod svakog, pa i najmanjeg krvarenja iz donjeg digestivnog trakta, treba uraditi kolonoskopiju kako bi se utvrdilo odakle dolazi krv, kaže za „Novosti” dr Ivan Jovanović, pomoćnik direktora Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.

– Krvarenje može da bude simptom raznih digestivnih bolesti, pa su i simptomi različiti u zavisnosti od izgleda te krvi i u kojoj fazi crevnog pražnjenja se krvarenje javlja – dodaje dr Jovanović.

– Ako se krv prvi put primeti na toalet papiru, posle tvrde stolice, najverovatnije se radi o hemoroidima. Ako je krv pomešana sa stolicom, najverovatnije je u pitanju krvarenje iz gornjih delova debelog creva, a uzrok mogu da budu divertikulumi (proširenja sluzokože debelog creva), polipi, vaskularne promene, pa i tumori.

Ako se primeti tamno prebojena krv, velika je verovatnoća da ona dolazi iz još viših delova creva (desnog kolona). Ako je pojava takve krvi povezana sa učestalim pražnjenjem creva, uvek treba posumnjati na neke od zapaljenskih bolesti creva, poput ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, koje mogu da se jave bilo kada tokom života (mada najčešće u ranoj adolescenciji i posle šeste decenije).

– Nekada krvarenje može da bude toliko obilno da se krv pojavi i bez pražnjenja creva – upozorava dr Jovanović.

– Ovakvo obilno krvarenje često je znak krvarenja ne iz debelog creva, već iz gornjeg respiratornog trakta, odnosno želuca. Bez obzira na uzrok, obilno krvarenje obično brzo rezultira padom pritiska, osećajem malaksalosti i slabosti, hladnog preznojavanja i jeze. Tada pacijent mora odmah da se javi lekaru radi hitnog lečenja. Srećom, tako obilno krvarenje je obično samoregulišuće i ubrzo prestaje, ali najčešće zahteva hitne mere vraćanja organizma iz stanja šoka u normalno funkcionisanje.

Krv u stolici može da bude i nevidljiva golim okom, a takvo krvarenje u dužem periodu može da izazove nedostatak gvožđa, anemiju. Otkrivanje ovakve, nedviljive krvi u stolici veoma je važno zbog ranog otkrivanja raka debelog creva.

Zato je potrebno dodatno ispitati svaku anemiju kod muškaraca, kao i žena koje nisu u fertilnom periodu. Stariji od 50 godina svakako bi trebalo jednom godišnje ili jednom u dve godine da urade takozvani test na okultno krvarenje, koji je metoda ranog otkrivanja raka debelog creva.

KASNO TRAŽE POMOĆ

Iako se karcinom debelog creva ubraja među one koje je relativno lako otkriti u ranoj fazi, kod nas većina pacijenata dolazi kada je bolest poodmakla, a često i posle dugog perioda krvarenja. Krvarnje nije jedini, a ni najpouzdaniji simptom bolesti. Vrsta krvarenja zavisi i od lokalizacije tumora. Na primer, ako je žarište bolesti u desnoj polovini debelog creva, najčešće nema aktivnog krvarenja, ili se pojavljuje kao nevidljiva krv, bezrazložna anemija. Što je tumor bliži čmaru, u većem procentu se javlja krvarenje.