OPREZ! Počinje vreme krpelja, evo kako da se NAJBOLJE ZAŠTITITE

Krpelj
Pixabay.com

Vlažno vreme, ali i ranije kretanje vegetacije, svake godine uzrokuje i pojavu krpelja. Ovi paraziti ako su zaraženi i ne uklone se stručno i na vreme, mogu izazvati brojne probleme. Vlasnici kućnih ljubimaca uglavnom znaju kako da ih zaštite od krpelja, ali je zaštita neophodna i svima onima koji vreme provode u prirodi.

 

Krpelji su vrlo aktivni u proleće, ali to ne znači da treba da se odreknemo druženja u prirodi, šetnji, trčanja šumom. Dobra zaštita, preventivne mere će vas čuvati od ovih malih dosada.

1. Držite se utabanih staza i puteljaka kada idete šumom. Ne hodajte kroz visoku travu i gusto rastinje, jer ih tu ima najviše.

2. Nosite svetlu odeću. Tako ćete napasnika uočiti najlakše, jer su tamni.

3. Zaštitite telo sredstvima protiv ugriza insekata, posebno delove, koji su češće izloženi ugrizima: gležnjeve, vrat, ruke.

4. Obucite odeću za šumsku šetnju. Znači, nisu dozvoljene sandale ili kratke hlačice. Potrebne su vam majice i hlače dugih rukava i nogavica, glatkih materijala. Poželjno je da nogavice ugurate u čarape, a glavu zaštitite kapom ili maramom.

5. Ukoliko se raskomotite, odeću ne odlažite na zemlju ili na drveće i kada je ponovo oblačite, dobro je istresite i proverite.

6. Po povratku iz prirode, pregledajte kožu i glavu (posebno deci), a odeću istresite i odmah stavite na pranje. Istuširajte se.

Ukoliko se krpelj, ipak, zakači za vas, najsigurnije je da ga uklonite pincetom. Zahvatite napasnika što bliže koži, da mu lakše možete izvući i glavu. Lagano, pokretima levo desno, izvadite krpelja. Primetićete malu crnu tačku, ukoliko mu glava ostane ispod kože. Tada morate da je izvadite iglom ili pincetom ili posetite lekara. Operite mesto ujeda i ruke. I posle ovog postoji opasnost od lajamske bolesti, pa tako morate, čak mesec dana, voditi računa o eventualnim simptomima poput: crvenila, glavobolje, povišene temperature, bolova u mišićima.loading...