Oprez: Sedenje povećava rizik oboljenja od kancera

Koliko god bili fizički aktivni, svaki sat više proveden u sedećem položaju povećava rizik od kancera.

Trošenje previše vremena sedeći može da poveća rizik od nekih vrsta raka, srčanih bolesti i dijabetesa, pokazala su najnovija istraživanja.

Svakih dodatnih dva sata provedenih u sedećem položaju povezana su sa povećanim rizikom oboljenja od raka sluzokože materice kod žena, dok se za kancer creva i pluća rizik povećaoza 8% i 6%.

Nema veze koliko ste inače aktivni, dok ne sedite. Ovo sugeriše da čak i kod ljudi koji su uglavnom fizički aktivni, postoji rizik ukoliko troše vreme na sedenje. Do ovih podataka,

naučnici su došli nakon proučavanja i objedinjavanjem podataka iz 43 studije u kojoj je učestvovalo  više od četiri miliona učesnika i skoro 70.000 slučajeva raka.

Ova vrsta istraživanja, poznata kao “meta-analize”, može otkriti trendove koji bi mogli biti sakriveni od pojedinačnih studija u kojima se regrutuje mali broj ljudi.

Sve studije analiziranih uključuje upitnike i intervjue, životne navike vezane za aktivnosti kao što su vreme gledanja TV, vreme koje provodi u sedećem položaju kod kuće i na poslu, a i ukupno vreme sedenja.

Poredeći najviši i najniži nivo fizičke neaktivnosti otkriveno je da je statistički značajno povećan rizik za tri specifične vrste raka: debelog creva, endometrijuma – (materica obloge) i pluća.

Autori studije Danijela Šmid i dr Majkl Laicman, sa Univerziteta u Regensburgu u Nemačkoj, pisali su u časopisu Nacionalnog instituta za rak: „ Sedenje ima štetan uticaj i povećava rizik oboljenja od tumora, čak i kod fizički aktivnih osoba. Ograničavanje vremena koje provodimo u sedećem položaju, može igrati važnu ulogu u sprečavanju raka”.

 loading...