Oprez! Smrtonosne hemikalije vrebaju sa bankomata

Ako nakon uzimanja gotovine redovno uzimate i potvrdu, niste ni svesni kakvoj se opasnosti izlažete.

U novom istraživanju su naučnici otkrili da se uzimanjem potvrda sa bankomata izlažete bisfenolu A (BPA). Za proizvodnju hartije za potvrde koristi se termalni papir, odnosno papir koji reaguje na temperaturu i dužim držanjem u ruci menja boju, a naučnici su otkrili i da osobe koje dva sata dnevno barataju bez rukavica sa ovim papirom imaju zabeležen rastkoncentracije bisfenola A u mokraći. Međutim, osobe koje su tim papirom rukovale u rukavicama nisu imale promene BPA u mokraći.

Izlaganje BPA-u ranije je povezivano sa zdravstvenim problemima, uključujući i negativan uticaj an reproduktivnu funkciju kod odraslih, a razvoja mozga kod dece. BPA se koristi u tvrdoj plastici poput one u dečjim flašicama ili konzervirana hrana, ali se takođe se koristi i za proizvodnju termalnih papira.

Tanak film na površini papira, koji je osetljiv na toplotu se nakon kontakta lako može preneti na kožu, objavljeno je časopisu JAMA. U istraživanju sprovedenom na tu temu je učestvovalo 24 volontera od kojih su uzeti uzorci mokraće pre i posle rukovanja termalnim papirom – jedan deo sa, a drugi bez rukavica. Naučnici su otkrili BPA u 83 odsto uzoraka urina pre istraživanja, a nakon rukovanja tim papirom kod volontera bez rukavica utvrđeno je postojanje BPA u mokraći u 100 odsto zoraka, prenosi Daily Mail.loading...