Oprez: Za ove zdravstvene probleme nikada niste premladi

Ako, kada se povede reč o bolestima, obično odmahnete rukom, tešeći se da ste previše mladi za tako nešto, razmislite još jednom.

1. Gubitak čvrstine kostiju

Svaka žena do 18 godine razvije 90 odsto koštane mase. Nakon 30, svake godine gubimo oko 1 odsto mase – i to u idealnim uslovima. Osteoporoza i osteopatija su preteče niske koštane mase. Zato je važno održavati je, a to se najbolje čini namirnicama bogatim kalcijumom poput mleka, kelja, badema, brokolija, tofua, jogurta, sira. Ženama od 19 do 50 godina treba hiljadu miligrama kalcijuma dnevno. Takođe, preporučuje se vežbanje, prestanak pušenja i izbegavanje alkohola.

2. Hipertenzija

Visok krvni pritisak definitivno počinje u mlađoj dobi. Neka vam je sistolni pritisak (gornji broj) ispod 120 (od 120 do 139 smatra se pre-hipertenzijom), a dijastolni (donji broj) neka bude ispod 80. Pritisak merite na nadlaktici live ruke dok sedite ili ga proveravajte u apoteci.

3. Srčane bolesti

Najčešći uzrok smrtnosti kod žena su srčane bolesti. Dobra vest je da faktore rizika poput pušenja, visokog pritiska, holesterola, dijabetesa, težine i fizičke aktivnosti možete držati pod kontrolom.

4. Dijabetes

Žene s gestacijskim dijabetesom imaju veće šanse da razviju dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Redovno testirajte nivo šećera u krvi.

Visok krvni pritisak, holesterol i gojaznost je opasna kombinacija (poznata kao metabolički sindrom) i može biti preteča dijabetesu. Pazite na težinu i redovno vežbajte.

5. Artritis

Ne ignoririšite  bolove. Reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja najčešće pogađa zglobove na prstima i šakama, počinje da utiče na ljude mlađe od 25 godina. Ako stalno imate natečene i bolne zglobove, potražite pomoć lekara. Ignorisanje simptoma dovešće do trajnih oštećenja koja nećete moći da izlečite.

6. Rak

Čak i ako nemate članove porodice koji su oboleli, imate mogućnost da ga dobijete. Redovno obavljajte dostupne rutinske preglede poput mamografije i Papa-testa. Smanjite rizik raka kože, koji pogađa sve dobne grupe, nanoseći zaštitnu kremu protiv sunca – čak i zimi.

7. Alchajmer

Trenutno se veruje da promene na mozgu povezane sa alchajmerom počinju dvadeset do trideset godina pre pojave prvih simptoma. Najbolji način da smanjite rizik je da vežbate. Tako ćete poboljšati protok krvi i podstaknuti proizvodnju hormona koji povoljno utiču na nervne ćelije.

8. Moždani udar

Kada mladi ljudi imaju moždani udar, to je obično nasledni problem. Ali kontracepcijske pilule i pušenje povećavaju rizik. Pilule povećavaju rizik od krvnih ugrušaka, a pušenje sužava krvne žile.

9. Psihičke bolesti

Izloženost lošim iskustvima u detinjstvu, poput fizičkog i psihičkog zlostavljanja, razvoda roditelja ili slučaja zavisnosti u porodici mogu da izazovu kasnije probleme poput teskobe, depresije ili bolesti zavisnosti. Prošlost ne možete da izbrišete, ali uz stručno vođstvo možete da pobegnete iz začaranog kruga. Važna informacija je da, ukoliko imate sklonost ka poremećaju raspoloženja, u poznijim godinama će se to samo pogoršavati.loading...