OPREZNO SA FLAŠIRANOM VODOM: Nemojte da je pijete SVAKODNEVNO i povedite računa o ovome

gazirana voda
pixabay.com

Tržište je preplavljeno različitim vodama za piće, ali treba voditi računa o tome da li su to one za neograničenu upotrebu ili terapijske, s kojima ne treba preterivati, ističu stručnjaci.

 

Iako je voda kod kontrolisanih vodovoda bakteriološki ispravna, ona ne poseduje veću količinu minerala, pa ljudi češće pribegavaju kupovini flaširane.

Tržište je preplavljeno različitim vodama za piće, ali treba voditi računa o tome da li su to one za neograničenu upotrebu ili terapijske, s kojima ne treba preterivati, ističu stručnjaci. Tako, primera radi, najviše upotrebljavana kisela voda, zbog bogatstva natrijumom, nije preporučljiva za svakodnevnu upotrebu.

Terapijske vode po pravilu sadrže više kalcijuma, magnezijuma ili selena. Vodu bogatu magnezijumom treba da piju dijabetičari, hipertoničari, osobe sa gastritisom i pacijenti koji koriste diuretike.

Postoje i prirodne alkalne vode, idealne za osobe sa visokim šećerom, jer neutrališu kiselost krvi nastalu nakupljanjem ketona. Mnoge prirodne alkalne vode su i oligomineralne, pa se preporučuju za svakodnevnu upotrebu osobama koje imaju loše regulisan dijabetes. One se, naravno, piju uz korekciju upotrebe lekova, o čemu odlučuje lekar.loading...