OPREZNO SA HRANOM: Izbegnete prejedanje tokom praznika uz pomoć ovih saveta

Prejedanje je često povezano sa emocionalnim stanjima.

Pixabay.com

Prejedamo se u pozadini prekomernog rada, stresa i drugih psihološki nestabilnih uslova.

Problem postaje posebno aktuelan približavanjem novogodišnje noći, kada ni sto ni stomak ne mogu da podnesu količinu hrane.

Pazite na glad

Kada smo jako gladni, rizik od prejedanja se povećava nekoliko puta. Zato pokušajte da između obroka uzimate zdrave grickalice i jedite kada osećate glad. Međutim, pokušajte da ne jedete voće između obroka – ono uzrokuje skokove šećera u krvi zbog kojih možete da osećate povećanu glad.

Jedite polako

Jedite polako, neka hrana ima vremena da se svari i telo shvati da ste siti. Neka doručak, ručak i večera budu vaši lični svakodnevni rituali, posvetite to vreme sebi, prestanite da brinete o problemima i samo uživajte u obroku.

Ne zaboravite na vodu

Prečesto žeđ zamenimo glađu i zato jedemo previše. Ne zaboravite da pijete vodu tokom dana između obroka. Pored toga, ako osećate glad, pokušajte da popijete čašu vode pola sata pre obroka – to će vam pomoći da normalizujete osećaj gladi i malo ispunite stomak, pa ćete tako uneti manje hrane.

Ne jedite ispred ekrana telefona ili laptopa

Kada ste zauzeti gledanjem Instagram sadržaja ili omiljene TV emisije, ne možete da kontrolišete količinu hrane koju konzumirate. Pored toga, mozak je zauzet konzumiranjem sadržaja, a ne hrane, zbog čega, prema mnogim nutricionistima, ovo može da izazove i razne bolesti stomaka, poput gastritisa.

Kvalitetan san

Količina i kvalitet sna utiču na sva područja našeg života. Ovo se odnosi i na konzumiranje hrane. Ako ne spavate dovoljno redovno, vaše telo je pod stalnim stresom. Pored toga, zbog nedostatka sna, potrebna mu je dodatna energija – koja se upravo može dobiti hranom. Pokušajte da spavate najmanje 8 sati i idite ranije u krevet.