OPREZNO ZA PRVOMAJSKI PRAZNIK: Ukoliko kampujete u prirodi, ovo je sve što MORATE da znate o KRPELJIMA

Predstojeće prvomajske praznike mnogi će provesti na poznatim izletištima sa porodicom i prijateljima, uz roštilj, piće, muziku.

priroda
pixabay.com

Uživanje u prirodi zahteva i određeni oprez zbog krpelja koji mogu da prenosu lajmsku bolest. Lekari upozoravaju da je čak 25 odsto – svaki četvrti krpelj na teritoriji Beograda, zaražen bakterijom koja prenosi lajmsku bolest.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da organizuju stalni nadzor nad krpeljima na izletištima i uređenim parkovima, kao i na obalama reka, da je njihova brojnost u martu bila mala, ali da je u aprilu njihov broj porastao.

Kažu da je najviše zaraženih krpelja registrovano na Avali, u Košutnjaku, Stepinom gaju, kao i da su već dva puta organizovali njihovo zaprašivanje.

Epidemiolog Sonja Giljača iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pojašnjava da su prirodno stanište krpelja nesređene površine sa visokom travom do jedan metar, zbunovito rastinje, šiblje, šuma.

Ukoliko odlazite u prirodu, vreme treba provoditi na uređenim travnatim površinama, odeća treba da bude dugih rukava i nogavica, a preporučuje se i korišćenje repelenata. Po povratku iz prirode obavezno treba pregledati telo, posebnu pažnju obratiti na kosu, a odeću staviti na pranje. Ukoliko se desi da se zakači krpelj, obavezno se javite lekaru u domu zdravlja.

Lekari kažu da, ukoliko je krpelj bio zaražen, prvi simptomi se javljaju od prvog do 30. dana. Infekcija se prepoznaje po ovalnom crvenilu, a može doći i do povišene telesne temperature, bolova u zglobovima, mišićima, umora, vrtoglavice.

– Krpelji nam prenose lajmsku bolest, koja je infektivno oboljenje čiji je uzročnik bakterija borrelia burgdorferi. Infekcija se isključivo prenosi ujedom krpelja koji je zaražen, a najčešće zahvata kožu, ali može i nervni sistem, srce i zglobove – rekla je dr Giljača za Tanjug.

Dr Giljača kaže da krpelja koji se zakači na kožu nikako pre vađenja ne treba premazivati alkoholom ili acetonom, što se često može čuti u narodu kao preporuka. Krpelj se, naglašava, vadi pincetom bez ikakvog premazivanja.

Alkohol i aceton izazivaju povraćanje kod krpelja te ukoliko je zaražen brže će doći do infekcije. Ukoliko se javi crvenilo, obavezno se javiti lekaru za pomoć. Lekar će odrediti antibiotsku terapiju u određenoj dozi koja se pije 21 dan i infekcija uglavnom prolazi bez posledica.