Osam mitova o raku grlića materice – odmah prestanite da verujete u njih!

zena
pixabay.com

Po broju umrlih od raka grlića materice Srbija zauzima drugo mesto u Evropi. Zašto? Zato što tek svaka peta žena ide na redovne preglede kod ginekologa.

 

Ovi podaci predstavljeni su tribini “Jedan pregled menja sve”, koju je povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice (22. – 28. januar) organizovao “Bel Medic”.

Ugledni ginekolozi ove medicinske ustanove dr Vladimir Vajs, prim. dr Dragan Antić i dr Branka Lazić objasnili su da je poraznu statistiku moguće sprečiti jednostavnim, bezbolnim i jeftinim Papanikolau testom, koji sve žene treba da rade jednom godišnje. Takođe, izvodjili su i šest mitova koji vladaju među ženama u vezi sa ovom bolešću.

Infekcija virusom HPV retko se javlja

HPV su izuzetno rasprostranjeni virusi. Infekciju može da dobije svaka seksualno aktivna osoba u kontaktu sa zaraženom osobom, bilo da je muškarac ili žena. Procenjuje se da u periodu od 18. do 22. godine čak 75 odsto žena prvi put dođe u kontakt sa HPV virusom. Srećom, ne izazivaju svi tipovi HPV virusa rak grlića materice.

Rak grlića materice dobiju samo žene koje su imale veliki broj partnera

Broj partnera koji je žena imala jeste faktor rizika za razvoj raka grlića materice, ali ne i jedini. Pored broja partnera koji je žena imala bitan je i broj partnera svih njenih partnera. To znači da i žena koja je imala samo jednog partnera može da dobije HPV ako je njen partner nosilac HPV-a.

HPV uvek izaziva rak grlića materice

Većina zaraženih HPV virusom ozdravi u periodu od 6 do 24 meseca, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se pobedi HPV i rizik za pojavu raka grlića materice kod tih žena jeste povećan. Takođe, veoma je važno koji tip HPV izaziva infekciju, piše superzena.b92.net.

Postoji preko 100 tipova HPV virusa, ali je za tipove 16, 18, 31, 33 i 35 dokazano da izazivaju rak grlića materice, pa ih lekari nazivaju onkogenim. Od 70 odsto svih onkogenih tipova koji izazivaju rak grlića materice čine tipovi 16 i 18. Ostali onkogeni tipovi jesu visoko rizični, ali nisu toliko učestali, pa je vakcina napravljena samo protiv tipova 16 i 18.

 

Kondomi su dovoljna zaštita od HPV-a

Kondomi nisu dovoljna zaštita od HPV-a. Ovaj virus može da se prenese i preko kontakta kožom. Adekvatnu zaštitu omogućava vakcina, ali ne od svih onkogenihtipova HPV-a.

Uz vakcinu protiv HPV-a kondom nije potreban

Kondom je neophodan tokom seksualnog odnosa zato što on ne štiti samo od HPV-a, već i od drugih seksualno prenosivih infekcija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureplazma, HIV i druge.

Premlada sam da brinem o raku grlića materice

Nažalost, u Srbiji je oko 37 odsto žena obolelih od raka grlića materice mlađe od 35 godina. Prema najnovijim preporukama, Papa test treba da se radi najkasnije tri godine posle prvog seksualnog odnosa.

 

Muškarci ne treba da se vakcinišu

HPV vakcina je i za dečake! Ova vakcina može da spreči infekciju HPV virusima koji mogu dovesti do pojave raka usta, grla,penisa i anusa. Vakcina takođe može sprečiti nastanak kondiloma kako kod muškaraca, tako i kod žena kojima muškarci kao nosioci mogu preneti ovaj virus. Stoga, HPV vakcinacija muškaraca nije korisna samo za muškarce, već može smanjiti širenje ovog virusa i na žene.

Posle vakcine ne moram da radim Papa test

Iako vakcina predstavlja efikasnu zaštitu, sama vakcinacija nije dovoljna za prevenciju raka grlića materice, jer vakcina štiti od infecije najčešćim visokorizičnim HPV virusima. Redovni skrining pregledi ( Papa test) su i pored vakcinacije neophodni.