OSEĆATE DA VAS HVATA PREHLADA? Ispoštujte ovih 10 KORAKA KA EKSPRESNOM IZLEČENJU!

Kijanje
Pixabay.com

Zdrav i otporan organizam najbolja su prevencija protiv gripa i prehlade. No, budući da je tokom zimskih meseci sezona tih tipičnih virusnih bolesti koje nemilosrdno haraju, donosimo vam savete za brzo i efikasno lečenje.

 

1. Razlikujte grip i prehladu

Iako prehlada i grip mogu imati ​​slične simptome, bolesti su sasvim različite. Ako imate simptome poput groznice, hladnoće, grlobolje, curenja iz nosa i kašlja, možda imate sezonski grip, virusnu respiratornu bolest. 

Simptomi prehlade uključuju curenje iz nosa i kašalj, ali su obično blaži i ne traju dugo kao grip. Ako niste sigurni o čemu je reč, idite kod lekara koji vam može pomoći s planom lečenja.

2. Pokušajte neke dodatke prehrani

Vitamin C je na glasu kao zaštitnik našeg tela od bolesti i to s dobrim razlogom. Uzimanje najmanje jednog grama dnevno može smanjiti prehladu za 24 do 36 sati.

Ako mislite da imate simptome prehlade, takođe možete probati ehinaceu koja važi za izuzetno delotvornu biljku. Prema nekim istraživanjima može smanjiti težinu prehlade i skratiti je za 10 do 30 posto. 

Ako imate simptome gripe, zova će biti koristan dodatak. Uzimanje četiri kašike dnevno ekstrakta bobica zove za tri dana mogu smanjiti simptome gripa za 56 posto. Bobice zove nikada ne konzumirajte sirove jer mogu izazvati otrovanje. Druga opcija za borbu protiv gripa je i čaj od cvetova zove.

3. Pijte puno vode

Hidratacija može pomoći u prevenciji bolesti. Obilna hidratacija jača imunitet organizma, a ako ste dehidrirani, veća je verovatnoća da ćete biti bolesni. Ako ne volite da pijete vodu, pokušajte s biljnim čajem.

4. Ispirajte grlo slanom vodom 

Ispiranje grla toplom slanom vodom ublažava upalu grla, ali i oslobađa deo sluzi koja je nakupljena na membrani koja uzrokuje nadražaje. Pokušajte pola kašičice soli da otopite u čaši tople vode i isperite grlo nekoliko puta dnevno.

5. Hranite se zdravo

Možda nije revolucionaran savet, ali pokušajte što više zdrave hrane da uključite u vašu prehranu kada se osećate da ćete se razboliti.

I preskočite unos kofeina i alkohola, koji imaju dehidracijski učinak. Iako su sve zdrave namirnice dobre, određene ipak mogu pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti. Beli luk, komorač i limun poznati su po antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

6. Uzmite med & đumbir

U borbi protiv prehlade učinkovit je lek na prirodnoj bazi, odnosno kombinacija meda i đumbira. Đumbir je najbolje narendati i umešati ga u med radi lakše konzumacije zbog svoga oštrog i ljutog okusa. Med sadrži vitamine, minerale i ostale hranjive materije koje jačaju imunitet. 

7. Odmarajte koliko možete

Na kraju dana, odmaranje je jedan od najvažnijih načina na koji možete brže ozdraviti. Ako ste na poslu ili napolju kada osetite da ćete se razboliti, dobra ideja je da odete kući i pokušate da se naspavate što je više moguće. Kad ste budni, pokušajte da se opustite u kadi ili da se sklupčate pod ćebe uz film.

8. Perite ruke

Osnovna higijena odlična je prevencija protiv virusa. Kako bismo sprečili širenje zaraznih bolesti nemojte preskakati pranje ruku. Obavezno ih operite sapunom i nemojte da zaboravite da ih osušite, jer se virusi i bakterije lakše prenose vlažnim rukama. Uz to, izbegavajte veliki broj ljudi u zatvorenim prostorijama i rukovanje s većim brojem ljudi.

9. Inhalirajte se

Dobar stari recept protiv prehlade je inhaliranje. Zapušen nos, kijanje, kašalj i otežano disanje može se rešiti uz pomoć inhaliranja, odnosno pare koja podstiče znojenje, iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz nosa.

10. Jedite pileću supu

Pileća supa može da ublaži simptome prehlade. Obiluje cinkom, fosforom i kalcijumom koji su važni za zdravlje kostiju kao i brojnim mineralima koji poboljšavaju imunološki sustav. Uz to, proteini iz piletine daće telu neophodnu energiju.