Osećate konstantan umor? Evo i zašto

Nedostatak sna nije jedini razlog vašeg umora, postoji više razloga zbog kojih osećate psihički i fizički umor.

Fizički i psihički umor imaju više uzročnika. Za iscrpljenost organizma zaslužne su naše loše životne navike. Ukoliko želite to da promenite, prvo otkrijte šta je to što pogrešno radite.
Ne pijete dovoljno vode
Biti blago dehidriran uzima danak na energetskim nivoima. Dehidracija izaziva smanjenje obima krvi, što čini krv gušćom. Samim tim srce pumpa manje, smanjuje brzinu kojom kiseonik i hranljive materije dolaze u mišiće i organe. Dakle, preporučije se što veći unos vode.
Ne unosite dovoljno gvožđa
Nedostatak gvožđa utiče na anemiju, usporenost, razdražljivost, zamor i nedostatak koncentracije. Konzumirajte teletinu, pasulj, tofu sir, jaja (uključujući žumance), tamno zeleno lisnato povrće, koštunjavo voće i kikiriki.
Preskačete doručak
Hrana koju jedete smatra se gorivom za vaš organizam. Dakle, kada se probudite ujutru, potrebno je da doručkujete kako bi vaš organizam dobio energiju. Preskočite li doručak primetićete manju efikasnost,energiju i snagu.ćete osetiti spor. Ne preskačite doručak, to je ‘smrt’ za organizam. Preporučuje se doručak koji sadrži integralne žitarice, čiste proteine i zdrave masti.
Živite na brzoj hrani
Brza hrana zasićena je šećerom i prostim ugljenim hidratima koji se rangiraju visoko na lestvici glikemijskog indeksa (GI), pokazatelja koliko brzo ugljeni hidrati povećaju nivo šećera u krvi. Konstantni nivo šećera u krvi, izaziva umor tokom dana. Namirnice koje su dobre za držanje nivoa šećera u krvi stabilnim su:  piletina i braon pirinač, losos, salate i voće.