OSLOBODITE SE BOLA U LEĐIMA! Saveti koji vam mogu pomoći u lečenju diskus hernije

Gotovo da ne postoji osoba koja bar u nekom kontekstu nije čula za diskus herniju. Mnogi je tumače kao bolest modernog i savremenog čoveka koja je nastala upravo kao posledica toga što su danas više nego ikada zastupljeni tzv. kancelarijski poslovi koji loše utiču na zdravlje čoveka.

Freepik.com

Ovde pre svega mislimo na problem oboljenja kičmenog stuba, s obzirom da prekomerni rad za računarom zajedno sa nepravilnim sedenjem mogu dovesti do problema sa cirkulacijom a to dalje utiče na osećaj trnjenja kao i ukočenosti bilo u vratnom delu bilo u lumbalnom delu kičme.

Ukoliko se prepoznajete u prethodnim pasusima, vrlo verovatno da bolujete od diskus hernije. No, ne biste trebali previše da brinete, posebno zbog toga što se danas više nego ikad ova vrsta zdravstvenog problema brzo i uspešno leči i to najsavremenijim metodama.

U nastavku dajemo vam neke od saveta kako se efikasno može lečiti diskus hernija.

Prednost se daje neooperativnim metodama

Kada govorimo o lečenju diskus hernije, posebno sa medicinskog aspekta, većina fizijatara će se složiti da se upotrebom savremenih aparata iz oblasti fizikalne medicine mogu postići adekvatni rezultati. Dakle, o operaciji se gotovo ni ne govori, naravno samo ako pacijentovo trenutno zdravstveno stanje to dozvoljava. U slučaju ozbiljnijeg stanja pacijenta kao i samom procenom stručnjaka pribegava se operativnim metodama.

Kada je pacijentu dijagnostifikovano da ima diskus herniju, nakon ultrazvučnog nalaza fizijatra, započinjenje se sa određenim terapijama.

Koje se sve metode koriste u lečenju diskus hernije?

Kakvu će vrstu terapije pacijent dobiti, zavisi najpre od toga koliko je hernija bolna, kao i od toga na kom mestu je pozicionirana, da li na vratnom ili lumbalnom delu kičmenog stuba. Takođe, bitno je i u kojoj fazi je otkrivena.

Jedna od najčešće preporučenih metoda za otklanjanje bolova koje prouzrokuje duskus hernija jeste fizikalna terapija. Fizikalna terapija podrazumeva da pacijent redovno dolazi na vežbe koje mu pokazuje fizioterapeut. Veoma je važno da ih pacijent pravilno radi vežbe, kako bi terapija bila uspešna. Fizioterapeut je tu koji sve vreme nadgleda pacijenta i prati njegovu reakciju na bol.

Upotreba dekompresionih pojaseva može biti od izuzetne koristi

Sam pojam dekompresija odnosi se na istezanje mišića, kako bi se diskovi vratili na mesto na kojem su i bili. Danas se ona sprovodi pomoću dekompresionih stolova i pojaseva. Razlika je u tome što kod prve metode morate redovno ići na terapije, dok dekompresione pojaseve možete sami koristiti kod kuće.

Ostali savremeni načini za otklanjanje problema diskus hernije

Postoji još par tehnika koje su se pokazale uspešnim u otklanjaju ove vrste medicinskog problema. Tako, na primer, ako vas muče bolovi u leđima, kiropraktika daje dobre rezultate jer može pomoći pacijentu da smanji intezitet bola.

Ako već duže vreme patite od neprijatnog osećaja i utrnulosti u vratnom delu, mogli biste za početak da pokušate sa masažom i akupunkturom. Ove dve metode vam mogu pomoći da se u najkraćem roku rešite ovog problema.

Sa operacijom ne treba žuriti

Operacija je definitivno poslednja opcija. Ona se u najvećem broju slučajeva primenjuje ako pacijenti osećaju neizdržljivo jak bol koji ih sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Da ne biste došli u takvu situaciju bolje na vreme razmišljajte o poseti nekom fizioterapeutskom centru i zakazivanju fizikalne terapije. Mi vam možemo predložiti proveren fizioterapeutski centar- Fizionova, koji svojim kvalitetom i stručnošću doprinosi vašem brzom oporavku.