OSTANITE ZDRAVI OVE ZIME: Lista moćnih biljaka koje štite od VIRUSA I JAČAJU IMUNITET

Zahvaljujući koncentraciji moćnih sastojaka, mnoge lekovite biljke pomažu u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Pixabay.com

Od drevnih vremena, biljke su korišćene kao prirodni lekovi protiv mnogih bolesti, uključujući i virusne infekcije. Zahvaljujući koncentraciji moćnih sastojaka, mnoge lekovite biljke pomažu u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Lista 7 moćnih saveznika iz prirode koji će vam pomoći da ostanete zdravi ove zime:

Origano

Ovaj začin omiljen širom sveta, poznat je i po svojim lekovitim svojstvima. Zahvaljujući visokoj koncentraciji moćnih jedinjenja uključujući i karvakrol, štiti i od virusnih infekcija.

Žalfija

Ova aromatična biljka odvajkada se koristi u narodnoj medicini, a njena antivirusna svojstva su dokazala i istraživanja.

Potvrđeno je da deluje protiv virusa herpes simpleksa tip 1 (HSV-1), zahvaljujući visokoj koncentraciji moćnog sastojka saficinolida koji se nalazi u lišću i stabljici biljke.

Bosiljak

Mnoge vrste bosiljka pokazale su priličnu efikasnost u sprečavanju virusnih infekcijaJedna laboratorijska studija otkrila je da ekstrakt slatkog bosiljka zahvaljujući sastojcima kao što su apigenin i urosolična kiselina efikasno deluje protiv virusa herpesa, virusa hepatitisa B i enterovirusa.

Sveti bosiljak (Ocimum sanctum) dokazano jača imunitet, što pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija. Istraživanje u kojem su učestvovala 24 zdrava odrasla ispitanika pokazalo je da uzimanje ekstrakta ove biljke, u dozi od 300 miligrama dnevno tokom četiri nedelje značajno podiže nivo T ćelija koje su jedan od ključnih elemenata snažnog imuniteta.

Komorač

I komorač se u istraživanjima pokazao kao biljka koja ima dobar potencijal u borbi protiv određenih virusnih infekcija. Laboratorijske studije dokazale su da ekstrakt komorača pokazuje snažno antivirusno delovanje kada je reč o virusu herpesa, pre svega zahvaljujući trans-anetolu, jedinjenju koje je glavna komponenta esencijalnog ulja ove biljke.

Testiranja na životinjama pokazala su da komorač jača imunitet i ublažava zapaljenske procese u organizmu, što takođe pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija.

Matičnjak

Matičnjak se zbog prijatnog ukusa često koristi kao čaj ili začin, ali ova biljka je i vrlo lekovita. Ekstrakt matičnjaka je koncentrat biljnih ulja bogatih sastojcima sa moćnim antivirusnim delovanjem.

Laboratorijskim ispitivanjima dokazano je da ekstrakt matičnjaka ima antivirusna svojstva kada je reč o virusima ptičjeg gripa, herpesa, i enterovirusa koji kod beba i dece mogu da izazovu ozbiljne infekcije.

Ruzmarin

Ruzmarin se kao često koristi u mnogim receptima, ali ovaj mirisni začin ima i lekovita svojstva, zahvaljujući brojnim jedinjenjima koja sadrži, na prvom mestu oelananolskoj kiselini.

Istraživanja su pokazala da oleanolska kiselina deluje antivirusno kada je reč o virusima herpesa, influence i hepatitisa A koji napada jetru.

Beli luk

Ni jedna lista prirodnih lekova ne može da prođe bez belog luka, pa tako ni ova naša. Beli luk praktično je baza narodne medicine, i to ne bez razloga. Pomaže kod mnogih stanja, uključujući i virusne infekcije.

Studija u kojoj je učestvovalo 23 odraslih ispitanika koji su imali genitalne bradavice izazvane humanim papiloma virusom (HPV) pokazala je da su se promene na koži kod učesnika u istraživanju povukle nakon dve nedelje nanošenja ekstrakta belog luka dva puta dnevno.

Uz to, ranija istraživanja pokazala su da beli luk pokazuje antivirusna svojstva u slučajevima virusa influence A i B, herpesa simpleksa tipa 1, virusne pneumonije i rinovirusa koji su odgovorni za većinu uobičajenih respiratornih infekcija.