Spavanje sa mokrom kosom je loša navika opasna za vaše zdravlje.

 

Mnogo puta ste čuli da ne treba izlaziti napolje s mokrom kosom, ali s njom ne treba ići ni na spavanje, iako ste u toplom.

Iako vam je ponekad naporno da osušite kosu pred spavanje, nemojte to preskakati, jer može biti opasno po vaše zdravlje.

Tri razloga zašto ne smete da spavate s mokrom kosom:

1. Glavobolja

Za pojavu glavobolje postoji logično i stručno objašnjenje. Tokom spavanja vaša telesna temperatura se prilagođava temperaturi prostorije, pa se ponovno povećava u REM fazi sna. Ukoliko vam je kosa mokra, ona na neki način “hladi” glavu pa se temperatura glave ne može prilagoditi telesnoj temperaturi. Zbog toga nastaju glavobolje. Osim toga, mogli biste se probuditi i s upalom sinusa.

2. Infekcije

Znoj, prirodne masnoće s kože, mrtve ćelije i još ostale nečistoće su idealan dom za život gljivica i bakterija. Još ako je vlažan, njihovom bujanju nema kraja. Na taj način stvarate idealne uslove za razvoj raznih infekcija. 

3. Pucanje vrhova

Mokra kosa je osetljivija i sklonija pucanju. Usled spavanja njome ćete trljati o jastuk i to trenje će biti krivac za neuredne i oštećene vrhove, ali i češće posete frizeru.