OTERAJTE NERVOZU: Oslobodite se stresa pomoću ovih PET MIRISA

Mnogo je saveta kako da se lišimo stresa ili kako da se smirimo u stresnim situacijama. Postoji način koji nije trajno rešenje, ali u kriznim situacijama može da ublaži napetost.

Bes
Pixabay.com

Mirisi cveća

Imate svoj omiljeni cvet? Njegov miris nas može naterati da zaboravimo na sve što se događa oko nas. Odjednom svi poslovni problemi, rokovi, nesporazumi i nervoze nestaju… Miris tuberoze je intenzivan, prijatan i opojan, baš kao i frezije ili ruže.

Lavanda

Mirisna mediteranska lepotica lavanda idealna je za umirivanje tela i uma pre odlaska u krevet. Deluje smirujuće, a od davnina je eterično ulje lavande sastojak kupki i krema za regeneraciju kože. Nije retko da lavandu zbog njenog jedinstvenog mirisa koristi i parfemska industrija. Nezaobilazna je u dekoracijama, pa se tako koristi za cvetne aranžmane, venčiće, bukete. Lavanda pomaže opuštanju, olakšavajući san osobama koje muči nesanica, kao i pacijentima koji pate od bolova izazvanih migrenskom glavoboljom. Naučni dokazi sugerišu da upotreba lavande kroz aromaterapiju pomaže smirivanju nervnog sistema, pomažući osobama da se osećaju pozitivnije.

Cimet

Cimet je prvi začin koji nam padne na pamet kada se setimo praznika, a to većini osoba stavi smešak na lice. Ili bakin voćnjak… Njegov miris raspršuje stres i poboljšava raspoloženje. Cimet je jedan od svestranijih i učinkovitijih začina s dugom listom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i velike sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina.

Redovnim korišćenjem cimeta kao dodatka ishrani štite svoj organizam od prehlade i jačate kosti. NJegova lekovitost dolazi do izražaja i kod problema s mučninom i povraćanjem. Posipajte njime svoju jutarnju kafu – razbudićete se u tren oka i započeti dan sa osmehom na licu.

Agrumi

Citrusno voće, kao što su narandža, limun, mandarina, limeta, stvoreno je za opuštanje, utehu i podizanje nivoa energije kada su nam baterije na rezervi. Često se koristi u kombinaciji s baznim uljima za masažu. Za instantni aromaefekat oljuštite narandžu ili mandarinu pa koru postavite na radijator. U roku sekunde prostorijom će se proširiti ugodan i osvežavajući citrusni miris.

Čokolada

Retke su te osobe čije oči ne zasvetlucaju, a usta se rašire u kez kada namirišu čarobnu kockicu čokolade. Čokolada stimuliše stvaranje endorfina koji nam daje osećaj užitka i zadovoljstva, a jednako tako ona sadrži serotonin, prirodni podizač raspoloženja i antidepresiv. Omiljeni slatkiš sadrži teobromin, kofein i ostale supstance koje stimulišu organizam, pa se tako uz nju osećamo budnije i osveženo.