Otkriće koje će mnoge oduševiti: Ako ste pod stresom, ova ‘zabranjena’ radnja će vas opustiti

Istraživanja su pokazala da postoje situacije kada je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke u odnosu na zadržavanje gneva u sebi.

Istraživanja su pokazala da postoje situacije kada je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke u odnosu na zadržavanje gneva u sebi.

Istraživanje, koje je 2009. godine sprovelo britanski Univerzitet Kili, otkrilo je da psovanje povećava toleranciju na bol.

U eksperimentu su 64 studenata trebala što duže da drže jednu ruku u kanti s ledom. Kada su studenti ponavljali odabranu psovku, uspevali su ruku da zadrže u kanti 140 sekundi, a kad nisu smeli da psuju, izdržali su svega 70 sekundi.

– Sve dok vaše reči nisu usmerene prema nekome, psovanje može da bude katarzično iskustvo – kaže psiholog Džon M. Grohol jer, kako je dodao korišćenje psovki nas može osloboditi osećaja ljutnje ili frustracije.

Psovanje, takođe, pruža osećaj kao da imate stvari pod kontrolom, čak i kad nije tako jer to, prema rečima psihijatra Nil Bartona, “može da pojača samopouzdanje i pruži podsticaj za daljnje mere koje treba da se preduzmu.

Ako je osoba nervozna jer, na primer, čeka 20 minuta da joj se javi tehnička podrška njenog teleoperatera, neka pokuša da psuje, jer će tada imati osećaj da kontroliše situaciju, a pošto su mnogi sistemi programirani da detektuju vulgarnosti, možda će je brže spojiti s prvim slobodnim operaterom, savetuju stručnjaci.