Otkriće: Na pomolu lek za spas dijabetičara!

U Evropu će uskoro stići „invokana“, lek koji snižava nivo šećera kod onih kojima drugi medikamenti i insulin ne pomažu.

Ubica šećera!
Stručnjaci objašnjavaju da je lek „invokana”, koji je već dostupan na američkom tržištu, moderno oružje u borbi protiv dijabetesa tipa dva.

Ovaj lek snižava nivo šećera u krvi kod bolesnika koji se godinama bezuspešno bore s ovom bolešću, a deluje tako da se šećer iz krvi ne taloži u bubrezima, nego se direktno usmerava u urin, odakle se mokrenjem izlučuje iz organizma.
Smatra se da je ovo revolucionarno otkriće jer „invokana” pomaže i pacijentima kojima ni insulin ni regularna i uravnotežena ishrana nisu mogli da pomognu u borbi s dijabetesom.

Pacijenti u Americi su već u mogućnosti da koriste ovaj lek, a trenutno su u toku pregovori da se uvede i u Veliku Britaniju. Količina „invokane” bi, dok se ne utvrdi njegova isplativost, bila ograničena, pa bi mogli da ga uzimaju samo pacijenti koji nemaju oštećene bubrege jer se zbog usmeravanja šećera u urin blokira njegova apsorpcija u bubrezima, pa je kao nuspojava moguća urinarna infekcija.

– Svaki lek, pa tako i ovaj, ima određene nuspojave. Jedna od njih je da može doći do raznih infekcija, poput onih urinarnog trakta. Međutim, to nikako nije dovoljan razlog da se lek ne primenjuje kod bolesnika s dijabetesom tipa dva – rekao je zagrebački dijabetolog Mirko Koršic za tamošnje medije i dodao da smatra da će „invokana”, bude li uveden u Velikoj Britaniji, u vrlo dogledno vreme stići i u hrvatske apoteke.

Hrvatski mediji procenjuju da će, ukoliko ovaj lek bude bio prihvaćen u Velikoj Britaniji, njegov godišnji utrošak za 100 mg dnevno biti oko 600 evra, a za 300 mg dnevno oko 750 evra. Srpska javnost je skeptična prema ovom leku i, za razliku od suseda, nije htela da komentariše pojavu leka „invokana”.

Činjenice
Sve više obolelih

– 670.000 (8,5 odsto) ljudi u Srbiji boluje od dijabetesa
– 95 odsto obolelih od šećerne bolesti ima dijabetes tipa 2. U Srbiji se svake godine kod 16.000 osoba dijagnostikuje dijabetes tipa 2.
– 80-90 odsto obolelih ima prekomernu telesnu težinu, a povećan nivo šećera kod njih može uzrokovati srčani udar, slepilo, otkazivanje bubrega.

 loading...