OTKRIĆE OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Napravljen ozbiljan pomak u borbi protiv KORONE

Tim naučnika otkrio je antitelo koje sprečava novi korona virus u zarazi ljudskih ćelija u revolucionarnom istraživanju koje bi moglo dovesti do razvoja novih lekova.

Pixabay

Nadograđujući već postojeće istraživanje o SARS korona virusu, naučnici sa Univerziteta Utreht u Holandiji, Centra Erasmus Medical te firme Harbour BioMed (HBM) identifikovali su potencijalnu metodu za neutralizovanje bolesti COVID-19.

Naime, oni su otkrili su da antitelo koje sprečava SARS virus da uđe u ljudske ćelije isto tako može blokirati i novi korona virus.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Testirali su kolekciju antitela na uzgojenim ljudskim ćelijama i otkrili su jedan koji se veže na deo virusa prisutan i u SARS-u i u SARS-CoV-2.

To otkriće moglo bi ponuditi prvi korak prema razvijanju punog leka s antielima za lečenje ili sprečavanje razvoja bolesti COVID-19.

Od COVID-19 bolesti dosad je u svetu oboljelo 3,5 miliona ljudi te je umrlo njih gotovo 250.000.

Neutralizirajuće antitelo ima potencijal zaustaviti tok infekcije u zaraženoj osobi, podupreti čišćenje od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena tom virusu – pojašnjava dr. Berend Jan Boš, koautor spomenutog istraživanja.

Antitelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj leka nastavi ubrzano i smanjuje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom – kaže dr. Frank Grosveld, koji je jedan od koautor navedene studije.