Najnovija naučna istraživanja, pokazala su da bi redovna konzumacija piva mogla da smanji rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Redovna konzumacija piva može da uspori demenciju, pokazuju najnovija istraživanja.

Naučnici su otkrili sastojak u hmelju za koji misle da može da uspori napredovanje degenerativnih oboljenja kao što su Alchajmer i Parkins, piše Dejli Mejl.

U laboratorijskim eksperimentima otkrili su hemijski sastojak pod imenom ksantohumol, koji bi mogao da zaštiti moždane ćelije od oksidativnih oštećenja koja su povezana sa demencijom.

Ovo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistri, sugeriše da će ljudi koji redovno piju pivo biti manje podložni neurološkim oboljenjima.

Dr Đianguo Fang, sa Univerziteta Lanchou u Kini rekao je da je ksantahumol, koji se nalazi u hmelju privukao veliko inetresovanje farmakološke industrije.

–Ksantahumol je privukao veliko interesovanje zbog svojih višestrukih farmakoloških funkcija, uključujući anti-oksidaciju i kardiovaskularnu zaštitu.
Tim doktora Fanga izolovao je molekule ksantahumola i testirao ih na moždanim ćelijama pacova u nizu laboratorijskih eksperimenata.

Eksperimentima je utvrđeno da Ksantahumoln smanjuje nivo oksidativnog stresa na ćelijama, štetnog procesa koji je povezan sa degenerativnim bolestima.

 

 loading...