OTKRIVENO! Evo ŠTA SE DESILO dobrovoljcu na kome je testirana oksfordska vakcina i – DELUJE BOLNO

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju su razvili "Astra Zeneka" i Univerzitet Oksford, obustavljena su nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju. Iz farmaceutske kompanije nisu saopštili detalje o negativnoj reakciji koju je razvio jedan od vakcinisanih dobrovoljaca.

vakcina
Pixabay.com

U međuvremenu su se pojavile informacije da je on dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine.

“Astra Zeneka” opisala je prekid kao “rutinski”, a bolest kao “neobjašnjenu”. Međutim, “Njujork tajms” prenosi da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimune bolesti.

Ova bolest podrazumeva kompletan poprečni presek kičmene moždine, koji sprečava komunikaciju između mozga i tela ispod nivoa upale. Simptomi se ispoljavaju samo u delu tela ispod linije upale i odnose se na otežano kretanje i senzorne probleme.

Vreme postavljanja dijagnoze, kao i to da li je ona povezana sa primljenom vakcinom, i dalje je nepoznato. Nezavisna istraga će tek utvrditi da li je bolest posledica reakcije na vakcinu.

Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja koju je prošla oksfordska vakcina, pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu. Treća faza ispitivanja počela je pre nekoliko nedelja i obuhvata oko 30.000 ispitanika u SAD, Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena bezbednost.

Bi-Bi-Si navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje oksfordske vakcine prekinuto od aprila, kada je počelo njeno testiranje na ljudima. Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sve dalje vakcinacije u svim zemljama koje učestvuju u testiranju privremeno obustavljene.