Otkriveno: Evo zašto je crveno meso štetno!

Mnogo se govori o štetnosti crvenoga mesa, ali to ipak nije toliko opasna namirnica. Ona zapravo postaje štetna u kombinaciji s bakterijama iz ljudskih creva. Ako one ne obavljaju posao kako treba, onda crveno meso može dovesti do štetnih posedica.

Nedavna vest o crvenom mesu, u kojoj je otkriveno kako ta namirnica i nije toliko štetna koliko se govorilo poslednjih godina, obradovala je mnoge. Ali, radost je bila kratkog daha jer najnovije istraživanje pokazuje da crveno meso ipak nije dobro za zdravlje srca.

Stručnjaci iz klinike Cleveland pobjasnili su da kombinacija bakterija koje se nalaze u ljudskim crevima i nutrijenata iz crvenog mesa može da dovede do ateroskleroze, odnosno do nastanka naslaga u arterijama koji dovodi do srčanih bolesti.

Iako ljudsko telo proizvodi karnitin u količinama dovoljnim za proizvodnju energije, ipak postoji rizik od srčanih bolesti i to zbog hrane bogate L-karnitinom poput crvenoga mesa. Što su veće količine takvih namirnica u organizmu, to su veće šanse za srčane bolesti.

Kako objašnjavaju stručnjaci, L karnitin nije problem sam po sebi, ali može da postane. To zavisi od načina na koji bakterije obavljaju svoju funkciju u crevima, odnosno na koji način se obavlja proces probave.

– Nadamo se da će naša otkrića dobrineti pronalasku novih načina za sprečavanje takvog lošeg delovanja crvenog mesa – istakao je dr. Stenli Hazen iz klinike Cleveland.

Stručnjaci navode da se crveno meso ne može nazvati u potpunosti štetnim, ali s njegovim količinama ipak ne treba preterivati. To posebno važi za ljude koji inače imaju probavnih problema.