Ova biljka je dar iz prirode koji snižava pritisak i pomaže kod raznih bolesti

Snizite krvni pritisak, ublažite hemoroide, bolove, otoke, ali i lakše dišite uz pomoće lekovite biljke pod nazivom kokotac!

Divlja ili konjska detelina, orlov nokat, vodnika, ždraljika, žućka, nazivi su izuzetno lekovite biljke kokotac (Melilotus officinalis), koja raste na pustim mestima, pored puteva i oboda šuma, na njivama… Kao razgranata stabljika sa karakterističnim žutim cvetovima, raste u visinu i iznad dva metra. U prevodu sa latinskog ona je “medena detelina”, jer su joj listovi slični detelini, a pčele je obožavaju. Biljka je lekovita u celosti, zbog brojnih korisnih sastojaka koje poseduje u zavidnim količinama. Najviše ima eteričnog ulja, kumarina, melilotove kiseline, tanina, smola i različitih soli. U lekovite svrhe koristi se kao čaj, tinktura, mast, melem, kupka.

Kokotac je obilato koristio još Hipokrat za lečenje čireva, a narodna medicina ga je prihvatila kasnije kao lek za čišćenje creva od toksina, lečenje nesanice i reumatskih bolova u zglobovima. Kod bolesti uva, a posebno kod upale srednjeg uha korišćene su vrele pare od čaja dobijenog prokuvavanjem osušene biljke. U kućnim uslovima kokotac je korišćen i za uništavanje moljaca, naravno pre nego što su pronađeni delotvorni hemijski preparati, pišu Novosti.

Inače, ova biljka je zahvalna i za ublažavanje tegoba u slučaju obolenja vena, jer uspešno smanjuje osećaj težine u nogama, bol, otok, noćne grčeve. Potvrđen je periferni vazodilatator, koji uspešno širi krvne sudove, ali i antikoagulant jer sprečava zgrušavanje krvi. Preporučuje se i za uklanjanje hematoma i hemoroida, a snižava i krvni pritisak. Sprečava nastanak edema i podstiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristi se i kod bronhijalnog katara, bolesti želuca, bubrega, bešike, kao i kod otežanog mokrenja. U homeopatskoj medicini preporučuje se kao lek protiv migrene i grčeva kod dece, dok u vidu kupki deluje umirujuće.

Kokotac se pokazao delotvornim čak i kod hroničnog hepatitisa, bronhijalne astme praćene otežanim disanjem usled suženja bronhija, dentalnog apscesa, odnosno zagnojenog zuba i raznih oblika neuralgija.

Pripremite čajeve i oboge

Čaj – Spravlja se tako što se jedna kašičica osušenih cvetova prelije sa 250 mililitara vrele vode i ostavi da odstoji dva minuta. Zatim se procedi i pije po jedna do dve šolje dnevno. Izuzetno je delotvoran kod bronhijalnog katara, bolesti želuca i bešike, ali preporučena doza ne sme da se prekorači jer može doći do povraćanja. Ovako spremljen čaj može da se koristi i kao rastvor za ispiranje dentalnog apscesa, gingivitisa, afti, laringitisa, odnosno upaljenog grla, a kod spoljašnje upotrebe za ispiranje rana.

Protiv nesanice – čaj se priprema malo drugačije. Jedna kašičica osušene biljke potopi se u šolju hladne vode da odstoji od osam do deset sati. Zatim se sadržaj procedi i tek onda čaj zagreje. Tako zagrejan pije se u gutljajima jedan sat pre spavanja.

Oblog – Za spoljašnju upotrebu treba prokuvati dve do tri supene kašike kokoca sa malo vode. Dobijenu kašastu masu uviti u platno i koristiti kao oblog kod reumatskih bolova, neuralgija, grčeva u nogama.