Ova devojka ima 19 godina, ali joj je organizam star 44: Proverite koliko ste vi stari

Zaboravite na to koliko ste rođanedana proslavili, jer naučnici tvrde da je ono što se zaista računa - biološka starost. I zato su osmislili aparat koji upravo to može da izmeri za svega 20 sekundi, o čemu smo već pisali. Sada su se tri žene u Velikoj Britaniji usudile da se oprobaju na aparatu.

Najmlađa, barem po broju rođendana, bila je devetnaestogodišnja Gema Kerej. Međutim, aparat, simbolično nazvan “TruAge”, izmerio je biološku starost ove devojke – 44 godine. Iako njen rezultat jeste loš, nije iznenađujuć, jer je kod većine mladih ljudi sličan slučaj. Ne jedu ispravno, žive previše brzo i ne vežbaju.

– Preselila sam se iz roditeljske kuće prošlog oktobra, i uselila se kod drugarice. Uglavnom večeram pomfrit, hamburger ili prženu piletinu. Jednom nedeljno jedem u restoranu, a uglavnom ne doručkujem. Kasnije u toku dana pojedem pločicu od cerealija, i sendvič sa tunjevinom i čipsom – priča Gema za “Dejli mejl”.

Melinda Lejn, ekspert iz kompanije koja proizvodi ove aparate, kaže da je Gema mlada, i da još uvek ima dovoljno vremena da promeni svoje navike. Najbitnije je da izbaci prženu hranu, i da smanji nivo stresa.

Suzan je biološki stara 57 godina, 12 više nego što zaista ima godina. Ona za ovakav rezultat krivi njenu zavisnost od nikotina, jer je pušač već 20 godina, kao i to što voli da popije po čaši vina uz večeru, a vikendom ume da popije i po pola flaše. Međutim, ona tvrdi da je, osim toga, jako disciplinovana što se ishrane tiče. Smanjila je unos ugljenih hidrata, i jede sve sa smanjenim procentom masnoće. Ali, kako kaže, veliki je ljubitelj izlaganja suncu.

– Glavni faktor Suzanine starosti jeste to što puši i pije. Dim cigarete sadrži supstancu koja se zove nornikotin, koja se udiše u pluća i tako ulazi u krvotok. Nornikotin reaguje sa proteinima u telu, i tako nastaju AGE faktori. Dokazano je da ih kod pušača ima više nego kod nepušača. Idealno bi bilo da prestane da puši, al čak i smanjivanje bi doprinelo poboljšanju zdravlja – kaže Melinda.

Vanesa je odlično prošla na testu – ona je biološki mlađa tri godine od svojih realnih godina. Međutim, ona kaže da ranije uopšte nije vodila računa o zdravlju.

– Krajem prošle godine, moj muž i ja smo pili po flašu vina svako veče. To je bio naš način da se opustimo nakon stresnog dana. Radim šest dana u nedelji, i kada dođem kući nemam snage da spremam pravi obrok, pa bih uglavnom jela pastu ili tako nešto.

Međutim, prošlog meseca je primetila da joj takav životni stil ne odgovara, pa je ostavila alkohol i počela da ide na plivanje. Sada jede tri zdrava obroka svakog dana, i kaže da se oseća mnogo bolje. Test to potvrđuje, a Melinda kaže da će u budućnosti Vanesa dodatno smanjiti broj godina ako krene da vežba više, i ako izbaci prerađenu hranu.loading...