Ova hrana će vas najbolje ugrejati u ovim zimskim danima

Tijekom hladnih dana najpametnije je birati zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima

Ljudski organizam drugačije reaguje u hladnim danima pa je onda i ishranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što greju organizam, istovremeno ga i štite od bolesti.

Zobena kaša
Ovo je idealan obrok za hladne dane. Zob će organizmu da osigura dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas pak dugo vremena održati sitima. Zob sadrži i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju holesterol i blagotvorno deluju na zdravlje srca, a i sprečavaju nastanak raznih infekcija.

Čorba od bundeve
Ako vam nedostaje vitamina A, bundeva je prava namirnica za vas. Naravno, bundeva sadržii obilje drugih vitamina, a svi oni su važni za održavanje imuniteta tokom hladnih dana i sprečavanje nastanka prehlade i gripe. Uz sve to, čorba od bundeve je i ukusna pa bi bilo dobro da je u hladnim danim da ješto češće jedete.

Čili
Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer greje organizam. Čili sadržava sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorevanju masnoća. Usto, čili sadržava i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

Crni pasulj
Ništa vas neće tako dobro ugrejati u hladnim danima kao crni pasulj. Osim što je ukusan, crni pasulj i iznimno je zdrav. Sadržava gvožđe, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni pasulj blagotvorno deluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, ali i nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Kelj
Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šoljice kelja ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadržava i vitamin C te kalcij i kalij. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale da može da zaštititi naše oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grejati u hladnim danima te vam istodobno čuvati zdravlje.

Orah
Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. Sadržavaju vredne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu da se dodaju i čitavom nizu drugih jela. Štite ljudski organizam od štetnih uticaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripe. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.

Jabuke
Jabuka je super voće za koje se već godinama zna da blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje. Sadržava sve vredne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže probavi i sprečava razvoj karcinoma. Ukusna je i treba da vam se naće na jelovniku tkom zimskih dana.