Ova hrana je opasna po zdravlje: Unosimo je svakodnevno, a štetno deluje na jetru i krv

Svedite unos ove namirnice na minimum.

Pixabay.com

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu zato što čisti i prerađuje sve materije koje unesemo putem hrane, pa sa pravom ima epitet čistača organizma. Da bismo je što duže održali u dobrom stanju i kako bi mogla neometano da radi, važno je da izbegavamo namirnice koje mogu loše da utiču na nju.

Namirnica koja izuzetno loše može delovati jeste – fruktoza. Opštepoznata je činjenica da preterano unošenje fruktoze povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali je malo poznata činjenica da može ugrpziti i zdravlje jetre.

Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću poput jabuka, banana, višnja, lubenice, kruške itd. OSim toga, sastavni je deo mnogih vrsta industrijski prerađene hrane. U kupovnim sokovima ih ima, ali i u mlečnim proizvodima, čak i u slanoj hrani. Ukoliko obratite pažnju videćete je na mnogim deklaracijama, čak i na onim za koje ne biste pomislili.

AHA (Američko udruženje za bolesti srca) dalo je preporuku da bi samo 6 odsto od ukupnog broja kalorija trebalo da bude dodani šećera. Postoji mišljenje da bi žene trebalo da unose oko 100 kalorija dodatnog šećera dnevno (to je otprilike 25 grama), a muškarci 150 kalorija (odnosno 36 grama).

Još neke od namirnica koje nepovoljno deluju na jetru i mogu je oštetiti su i alkohol, pržena hrana, peciva koja sadrže belo brašno, hrana sa puno soli itd.