Svakodnevno konzumiranje masnog sira moglo bi da bude ključ srećnog života, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

 

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu ustanovili su da je konzumiranje velike količine sira dobro za zdravlje srca.

U studiji dugoj 12 nedelja, u kojoj je učestvovalo 139 osoba, trećina ispitanika je svaki dan konzumirala 80 grama standardnog, masnog sira, dok je u ishrani druge trećine bilo zastupljeno 80 grama sira sa niskim procentom masnoće.

Kontrolna grupa je umesto sira jela 90 grama hleba sa džemom.

Rezultati su pokazali da kod grupe koja je konzumirala masni sir ne samo da nije došlo do promena u nivou LDL holesterola, obima struka i krvnog pritiska, već je njihovo opšte zdravstveno stanje bilo poboljšano.

Iako je nivo LDL holesterola kod ispitanika svih grupa u proseku ostao isti, kod osoba koje su konzumirale mastan sir zabeležen je porast nivoa “dobrog” holesterola.

Jedno nezavisno japansko istraživanje pokazalo je da konzumiranje sira sprečava taloženje masti u jetri, dok su druga ukazala na to da bi moglo da doprinese boljem spavanju, boljem raspoloženju, pa čak i lakšem mršavljenju.



loading...