Ako imate problema s krvnim pritiskom u ove hladne dane, ugrejte se šoljom čaja od hibiskusa jer naučnici tvrde da je dobar prirodan lek koji može da ublaži zdravstvene tegobe

Poznato je kako mnoge biljke mogu pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba, pa tako i biljka hibiskusa (Cynosbati fructus/Hibisci flos) može pomoći protiv sužavanja krvnih sudova zahvaljujući antocijaninima. Reč je o grupi biljnih pigmenata koji određuju boju voća, povrća ili cveća, a takođe su jaki antioksidansi. Hibiskus je bogat vitaminom C i flavonoidima što pomaže u jačanju imuniteta. Upravo je iz tog razloga idealan u ovo hladno doba kad haraju grip i prehlade jer snažno utiče na oporavak organizma.

Istraživanje prestavljeno u American Heart Associationu pokazalo je da čaj od hibiskusa može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod osoba s blagim i umerenim povišenim pritiskom.

Prepun vitamina i antioksidansa, hibiskus se smatra izuzetno lekovitom biljkom. Osim što vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, čaj od hibiskusa podiže imunitet zbog vitamina C, a to nam je itekako potrebno u ovim zimskim mesecima.

Zahvaljujući flavonoidima, pomaže kod detoksikacije organizma, ubrzava metabolizam, deluje kao diuretik i poboljšava rad štitne žlezde. Stoga uopšte ne bilo loše da koji hladan dan ugrejemo šoljom čaja od hibiskusa i malo promenimo rutinu.loading...