Ovako ćete smanjiti rizik od nastanka raka

Za 16 godina, stopa ljudi obolelih od rak mogla bi biti prepolovljena. Do tada, važno je voditi računa o načinu životu i smanjiti rizik od nastanka opake bolesti.

Redovno vežbanje – Istraživanje Univerziteta u Vermontu došlo je do zaključka da su ljudi koji su redovno vežbali imali 68 odsto manje šanse da razviju rak pluća i 38 odsto manje šanse da razviju rak creva od ljudi koji su manje aktivni.

Čak i oni koji su već imali dijagnostifikovan rak pomoću redovnog vježbanja su pokazali bolje rezultate. Kardio trening pomaže vam da budete otporniji na upale, reguliše nivo hormona i čini čitav vaš imuni sistem jačim.

Izbegavajte prženu hranu – Momci koji jedu pomfrit, prženu piletinu, prženu ribu ili krofne jednom ili više puta sedmično imaju i do 37 procenata veći rizik da obole od raka prostate. Ulje koje se zagrejava na visokim temperaturama razvija kancerogena jedinjenja u hrani.

Sok od nara – Istraživači sa Viskonsin Univerziteta u Medisonu otkrili su da sok od nara može da smanji rast raka pluća. Pored toga, prethodne studije su pokazale da se na ovaj način može odložiti rak prostate kod miševa, kao i da stabilizuje nivo PSA proteina kod muškaraca koji su već lečeni od raka. Popijte oko 500 ml soka dnevno, jer je on bogat polifenolima, izoflavonima i elagičnim kiselinama koji mogu da se udruže u borbi protiv raka.

Ustanite – Za više od 92.000 slučajeva raka godišnje možete kriviti to što sedite previše, sugerišu naučnici Američkog instituta za istraživanje raka. U opasnosti ste čak i ako redovno vežbate. Podesite alarm mobilnog telefona kako bi vas podsetio da bi trebalo da odstojite minut ili dva svakog sata. To će vam pomoći da u vašem telu smanjite nivo molekula povezanih sa rizikom od raka.

Vitamin D – Ljudi koji svakodnevno svoju ishranu dopunjavaju sa 1.000 jedinica vitamina D imaju mogućnost da smanje rizik od raka za čak 77 odsto tokom četiri godine. Vitamin D možete pronaći u lososu, sardinama i šitaki pečurkama.