Ovako se pravilno jede beli luk

beli luk
Pixabay.com

Beli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

 

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidanata – jedninjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost ćelija.

Još nije u potpunosti jasno kako se svi sastavni delovi belog luka ponašaju u telu, ali beli luk svakako ima dejstvo antibiotika, sredstva za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno dejstvo i suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala je za dnevnik.hr nutricionistkinja Mateja Mrmić.

Lekovito dejstvo belog luka potiče od alicina, jedinjenja kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Da biste na najbolji način iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, trebalo bi da ga konzumirate često i pravilno.

1. Pre konzumiranja ga obavezno zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju tokom koje nastaje alicin.

2. Najbolje je konzumirati ga u sirovom stanju.

3. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje ovoj namirnici daju lekovita svojstva.

Problem neprijatnog zadaha nakon konzumiranja možete da rešite žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.