OVDE SVI GREŠIMO: Nikada ne stavljajte dezodorans direkt nakon tuširanja – evo šta je ispravno

Ako ste mislili da je redovno tuširanje, pranje kose i zuba dovoljno za održavanje higijene, varate se.

pixabay.com

Stručnjaci su otkrili da ljudi često prave greške u održavanju vlastite higijene – i to neke koje zapravo mogu biti uzrok bolesti.

Kako prenosi BrightSide, potpuno uklanjanje dlačica iz nosa nije dobro. Te dlačice sprečavaju prašinu i druge alergene da ulaze u pluća, pa ih nemojte uklanjati, osim ako baš ne vire iz nosa, i tako uništiti njihovu funkciju.

Druga stvar koju mnogi rade, pogotovo u hladnim mesecima, jeste pranje ruku vrućom vodom misleći da će tako ubiti bakterije. Da bi se to dogodilo, voda mora dostići temperaturu od čak 100°C, što nikako ne biste izdržali. Osim toga, toplija voda agresivna je za kožu, pa biste mogli imati jako suve ruke.

Još jedna stvar koju mnogi rade jeste da nakon tuširanja peškir kojim su se obrisali ostave u kupatilu. Vlaga koja se nalazi u kupatilu nakupiće razne bakterije na peškiru, a onda ćete ih vi nakon idućeg tuširanja preneti na kožu. Preporučuje se da svaki put uzmete novi peškir iz ormara ili da ga osušite izvan kupatila.

Kada ste izašli iz tuša, odmah ste stavili dezodorans?

Potpuno pogrešno. Ako vaša koža nije potpuno suva, a sigurno neće biti odmah nakon tuširanja čak i ako se dobro obrišete, dezodorans nema nikakvu funkciju. Pričekajte deset minuta i onda ga stavite.

Još jedna stvar koju trebate održavati čistom jeste četka za kosu. Na njoj se nakuplja mnoštvo ulja, bakterija i prašine, a ako je ne čistite redovno, sve to prenosite na kosu koja se onda počinje brže da se masti i prlja.