Ove namirnice izbegavajte u širokom luku tokom menstruacije: Pojačavaju bol i krvarenje

Konzervirana hrana i čips, masno meso, pecivo, ali i slatkiši su vam pravi neprijatelji ne samo dobre linije, već pojačavaju i podstiču bol.

Menstrualni bolovi mogu da budu krajnje neprijatni i uporni. Kao što postoje namirnice koje ublažavaju negativne simptome koje izaziva PMS, tako isto postoje one koje pojačavaju i podstiču bol, prenosi Elle.rs.

Sledećih šest “neprijatelja” poželjno je da držite na distanci tokom ciklusa.

1. Konzervirana hrana i čips

Potrudite se da zaobiđete bilo kakvu prerađivanu hranu poput one u konzervama ili čipsa. Ova hrana sadrži veliku količinu natrijuma koji može dodatno da pojača bol u želucu i izazove povraćanje. Umesto ove hrane birajte zdravu, sirovu hranu.

2. Masno meso

Meso sadrži visoki nivo zasićenih masti, koja može da izazove upalu i bol. A to vam je najmanje potrebno tokom menstruacije, da nekom hranom samo “pojačate” svoj bol. Ako baš ne možete da izbacite meso sa svog jelovnika, onda bar birajte belo meso ili umesto mesa, jedite ribu.

3. Pecivo

Znamo – pecivo može da bude krajnje ukusno, ali nažalost, ova hrana sadrži veliki nivo trans-masti (poznate i pod imenom “delimično hidrogenisanim uljem”) koje povećavaju nivo estrogena i izazivaju bol u materici. Ono što trans masti čini opasnim je način na koji podižu vaš LDL holesterol, trigleceride i nivoe lipoproteina, a smanjuju vaš HDL holesterol – najgora moguća kombinacija masnog organskog jedinjenja. Naš predlog je da konzumirate hleb bogat vlaknima.

4. Slatkiši

Kolači i sva ostala hrana bogata šećerom popravlja raspoloženje samo na kratko, istovremeno podstičući bol u želucu. Zato, ako vam se traži “šećer”, umesto čokoladnog kolača, uzmite pre neko voće poput kruške, banane, dinje i jabuke.

5. Kofein

Kafa s dosta kofeina može da podstakne bol i izazove kašnjenje sledećih menstrulanih ciklusa. Umesto kafe, pokušajte da pijete čajeve ili kafu sa manje kofeina. Takođe se preporučuje da zaobiđete konzumiranje energetskih napitaka.

6. Alkohol

Sva alkoholna pića imaju krajnje negativno dejstvo po naše fizičko stanje, izazivajući nadimanje, ali i promene raspoloženja. Uživajte u čaju i pokušajte da u toku menstruacije ne konzumirate ni alkohol ni kafu.

 loading...